Bosna i Hercegovina     | 15.11.2019. 12:09 |

Razgovor s bivšim ministrom vanjskih poslova DDR-a Meckelom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. novembra (FENA) - Njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini poziva na razgovor pod nazivom "30 godina od pada Berlinskog zida: Šta je ostalo?" u kojem će učestvovati bivši njemački ministar vanjskih poslova Markus Meckel, te profesori Sead Turčalo i Asim Mujkić.

Markus Meckel bio je dio opozicije u DDR-u i posljednji ministar vanjskih poslova DDR-a nakon prvih slobodnih izbora 1990. Svjedok je vremena mirne revolucije i njemačkog ujedinjenja, te se zalaže za savladavanje prošlosti kao i promociju demokratije, saopćeno je iz Ambasade Njemačke u BiH.

Teme razgovora su vrijeme socijalizma u DDR-u i u bivšoj Jugoslaviji, vrijeme tranzicije, savladavanje prošlosti kao i socijalističko nasljeđe danas.

Program će moderirati Maja Gasal-Vražalica.

Razgovor će biti održan 21. novembra s početkom u 18 sati u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu. Razgovor će otvoriti njemačka ambasadorica Margret Uebber, a izjave za medije su predviđene u 17.45 sati.

Nakon razgovora, u organizaciji Historijskog muzeja BiH, bit će otvorena izložba "Observing Walls" koja govori o Berlinskom zidu, zidovima i granicama Berlina, Sarajeva i Gorice.

Ulaz je slobodan.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Njemačka ambasada podržava nabavku i proizvodnju medicinske opreme

Uebber zahvalna njemačkom timu za osposobljavanja prihvatnog centra u Blažuju

Veliki interes za tradicionalni božićni bazar njemačke ambasade (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'