Bosna i Hercegovina     | 14.11.2019. 14:24 |

Mahmutbegović: Nasilje ne smije biti model rješavanja problema

FENA Saopćenje
SARAJEVO, 14. novembra (FENA) - Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović izražava zabrinutost zbog nedavnog napada na direktora disciplina za zdravlje djeteta Klinike za pedijatriju KCUS-a prof. dr. Edu Hasanbegovića i naglašava da primjena sile, prijetnja i ugrožavanje života ljekara i medicinskog osoblja nije, ne može biti i nikad neće biti opravdan način za izražavanja brige i zaštite zdravstvenog stanja djece.

- Potpredsjednica Mahmutbegović, i kao majka i kao ljekar, razumije instinkt za zaštitu i staranje oko najvrijednijeg što čovjek u toku života podigne i iza sebe ostavlja, naše djece. Isto tako ukazuje na činjenicu da mnogobrojni problemi, nažalost prisutni u našem složenom zdravstvenom sistemu, nikom ne daju za pravo da na bilo koji način ugrožava živote zdravstvenih radnika koji u datim uslovima i mogućnostima i uz nadljudske napore, žrtvujući sebe spašavaju i liječe građane - navodi se u reakciji potpredsjednice Mahmutbegović, saopćila je njena Služba za odnose s javnošću.

Za nju 'primjena nasilja kao modela ponašanja u našem društvu, što se nažalost može svekodnevno primijetiti, pokreće lanac koji sigurno jeste put bez povratka, put koji onda ugrožava sve nas!'. Zato je, kaže, bitno graditi sistem koji štiti i pacijente i ljekare.

Ljekari i medicinsko osoblje, osim odgovornog i profesionalnog rada, kako se navodi, svakodnevno nose i teret neuređenog, racjepkanog i dobrim djelom neučinkovitog zdravstvenog sistema koji, primarno zbog organizacije po principu „podijeljene nadležnosti“ između Federacije Bosne i Hercegovine i kantona kreira niz funkcionalnih problema među kojima je i centralizovana nabavka lijekova, koja je u isključivoj nadležnosti Federalnog zavoda za zdravstveno osiguranje (FZZO).

Potpredsjednica FBiH u reagiranju naglašava da Federalni zavod vrši nabavku lijekova i distribuira ih  zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje onda ljekari koriste i primjenjuju u svakodnevnim terapijama.

- Očekivano, oči pacijenata i članova njihovih porodica su usmjerene prema ljekarima i medicinskom osoblju koji su prvi u kontaktu sa pacijentima, a oni ne mogu utjecati na procese nabavke lijekova i ostalih medicinskih potrepština jer se dešavaju izvan njihovih zdravstvenih ustanova.

Upravo iz tih razloga, potreban je veći senzibilitet prema ljekarima i medicinskom osoblju kao i prema pacijentima i njihovim nabližim, uz međusobno uvažavanje i iznalaženja najboljih mogućnosti liječenja i pružanja adekvatne medicinske usluge u federalnom, vrlo komplikovanom zdravstvenom sistemu.

Sve ovo za sobom povlači neophodnost reorganizacije zdravstvenog sistema i stvaranja jednog djelotvornijeg sistema koji neće dopuštati da životi pacijenata budu ugroženi zbog administrativnih procedura i prepreka kao i sistem u kojem će ljekari biti tretirani kao službena lica - kaže se u reakciji potpredsjednice Mahmutbegović.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mahmutbegović: Imenovanje sudija predlaže predsjednik FBiH, uz saglasnost dva potpredsjednika(VIDEO)

Mahmutbegović: Tetka Zilha bila je oličenje dobrote i humanosti

Mahmutbegović: Borba za bolji položaj radnika je i borba za bolju budućnost svih

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!