Bosna i Hercegovina     | 13.11.2019. 13:36 |

Obuka o temi krijumčarenja i nezakonite trgovine kulturnim dobrima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - Borba protiv nezakonite trgovine umjetninama i kulturnim dobrima bila je tema dvodnevne obuke koja je danas završena, u organizaciji Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH).

Učesnici obuke, predstavnici agencija za provođenje zakona iz BiH, imali su priliku od carinika iz Francuske i lokalnih stručnjaka za umjetnine saznati o mjerama koje se poduzimaju u cilju borbe protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima, kao i upoznati se sa primjerima krijumčarenja umjetninama.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Alexander Chuplygin smatra da su pitanja i izazovi nezakonite trgovine kulturnim dobrima i umjetninama izrazito složeni i zahtijevaju multidisciplinarni pristup koji počiva na primjeni široke lepeze stručnog znanja i resursa.

- Stoga je neophodno poboljšati saradnju među nadležnim agencijama kako unutar zemlje, tako i na međunarodnom nivou, kako bi se osigurao sistematski pristup u borbi protiv ovog ozbiljnog krivičnog djela – kazao je Chuplygin.

Ambasador Francuske u BiH Guillaume Rousson je naveo da se Francuska već dugo godina bori protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima, kako na vlastitoj teritoriji, tako i širom svijeta, radi sa nadležnim institucijama i tijelima, sarađuje sa Ujedinjenim narodima, a naročito sa UNESCO-om, te djeluje u kontekstu svog članstva u Evropskoj uniji.

- Podizanje svijesti o ovom pitanju i djelovanje na interresornom planu dovest će do ostvarenja najboljih rezultata – istakao je Rousson.

 Obuku je održana u saradnji sa Ambasadom Francuske u BiH, te uz podršku Centra protiv krijumčarenja umjetninama i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova pri Ministarstvu sigurnosti BiH, saopćeno je iz Misije OSCE u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Pripadnici DKPT i OSBiH prošli obuku iz oblasti 'Neposrednog osiguranja VIP osoba'

Šest ljekara uspješno završilo osnovnu oficirsku obuku OS BiH (VIDEO)

OSCE najoštrije osuđuje napad na načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana