Ekonomija     | 12.11.2019. 15:37 |

Zahirović-Pintarić: U zajednici prepoznati značaj segmenta rodne ravnopravnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. novembra (FENA) - Emina Zahirović-Pintarić imenovana je za novu direktoricu projekta 'Restart' fokusiranog na podršku investitorima iz dijaspore. Taj projekt pokrenulo je Udruženje bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva, uz podršku inicijative 'MarketMakers'.

Ta mlada pravnica s bogatim iskustvom u radu sa start-ap, malim i srednjim preduzećima, odlučila je napraviti iskorak i kroz 'Restart' razvijati nove programe edukacije i savjetovanja za pokretanje biznisa u Bosni i Hercegovini.

Dosad su, kaže, održali već četiri konferencije i okupili značajna imena poslovne zajednice bh. dijaspore. Sa USAID Projektom 'Diaspora Invest' rade na razvoju online platforme za povezivanje dijaspore, okupljaju dijasporu i ohrabruju prijenos znanja.

- Kroz taj projekt smo mapirali više od 70 primjera investicija iz dijaspore koje se zaista realiziraju. Ljudi koji zapošljavaju ulažu u infrastrukturu, prenose znanja i dobre prakse - dodaje Zahirović- Pintarić.

Uspješno realizirana platforma Diasporainvest, na kojoj 'Restart' radi uz podršku USAID Projekta "Diaspora Invest" primjer je umrežavanja i razmjene vijesti iz ekonomije koje su od važnosti za dijasporu.

Emina primjećuje da je nemali broj primjera investicija iz dijaspore koje su pokrenule žene, a 'Restart' želi skrenuti pažnju javnosti i na tu činjenicu. Zato su i njihovi planovi za narednu godinu usmjereni na ulogu žena u ekonomiji.

Navodi primjer kompanija poput Intuitive i Empressa, koje vode žene i pokrenute su zahvaljujući kapitalu iz dijaspore.

Podsjeća da je na jednoj od konferencija, o svom iskustvu, govorila Lilijan Sulejmanović, koja je tad počinjala sa razvojem biznisa i proizvodnje zdrave hrane u BiH. Sad je, kaže Zahirović-Pintarić, njenu liniju 'BarDo' proizvoda moguće naći širom države. Bili su i među kompanijama koje su predstavljale našu državu na sajmu Belgrade Food Show, koji je okupio prestižne brendove s Balkana.

- Nekad imam osjećaj da svi znamo vrijednosno kako stojimo prema pitanju ravnopravnosti žena u ekonomiji, ali nedostaje nam prakse. Zato u odgovoru na ta pitanja uvijek vrijedi napomenuti ko je već tu, ko pravi rezultate u poslu - pojašnjava Zahirović-Pintarić.

Osim podrške investitorima iz dijaspore, poslovnom umrežavanju, te programu biznis savjetovanja, 'Restart' će staviti naredne godine pažnju na edukaciju i prijenos znanja.

Zahirović-Pintarić ističe realizaciju programa poslovne edukacije LEADER, koju rade sa Ivey Business School - jednom od vodećih poslovnih škola iz Kanade, koja je zajedno s Harvardom proglašena za najbolji MBA program.

Program obuhvata suvremene marketinške, računovodstvene i liderske vještine, a na kraju treninga od učesnika se očekuje da razviju vlastiti biznis plan i prezentiraju ga potencijalnim investitorima.

- Bila sam polaznica LEADER-a, a zahvaljujući stečenim vještinama i pripremljenom biznis planu godinu dana poslije otvorila samostalni advokatski ured. Prepoznata sam kao prava osoba da preuzme rukovodstvo 'Restarta' - dodaje.

Ističe da su za naredno izdanje LEADER projekta, za 2020., dobili podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, a fokus će biti na potpori ženama-poduzetnicama.

Naglasila je da je već otvoren poziv za prijave, za narednu godinu, te poručila 'važno je da u našoj zajednici prepoznamo koliko je važan taj segment rodne ravnopravnosti u biznisu'.

- Naša vrata otvorena su za saradnju i spremni smo pomoći onima koji žele pokrenuti posao - naglasila je Zahirović-Pintarić, saopćila je USAID Diaspora Invest Activity.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Jačanje kapaciteta za djelatnike škola i predškolskih ustanova za pisanje i provedbu projekata u ŽZH

Dva nova sistema video-nadzora radi unapređenja sigurnosti u saobraćaju na području ZDK

Potpisani ugovori za realizaciju 90 projekata na prostorima gdje žive raseljene osobe i povratnici

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo