Ekonomija     | 13.11.2019. 11:38 |

Na međunarodnoj konferenciji ICOS 2019 svjetska imena iz oblasti statistike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 13. novembra (FENA) - Druga međunarodna statistička konferencija International Conference on Official Statistics – ICOS 2019 bit će održana 14. i 15. novembra na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu (EFSA). 

Konferenciju organizuju Zavod za statistiku Federacije BiH i EFSA , a fokus je na modernizaciji i harmonizaciji metodologija za prikupljanje i analizu podataka kao glavnih preduvjeta za donošenje odluka u svim aspektima društvenog razvoja.

Učešće je prijavilo oko 200 naučnika, stručnjaka i profesora iz BiH, regiona i svijeta. Na konferenciji će biti prezentirani i novčano nagrađeni istraživački radovi studenata.

Keynote govornici ICOS-a 2019 su svjetska imena iz oblasti statistike:  Edwin Diday (Paris Dauphine Univerzitet Francuska), Ksenija Dumičić (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Robert Stehrer (Institut za međunarodne ekonomske studije u Beču),  Cesar Cancho  (Svjetska banka), Vassilis Monastiriotis (London School of Economics and Political Science), te Jasmin Komić direktor Zavoda za statistiku Republike Srpske.

 - Zadovoljstvo nam je što imamo priliku zajedno sa kolegama sa Ekonomskog fakulteta organizirati drugu po redu Međunarodnu konferenciju o zvaničnoj statistici – ICOS2019. Ovo je nastavak odlične saradnje na ICOS2017 na kojoj je učestvovalo više od 200 naučnika i stručnjaka iz BiH, regiona i svijeta. Tokom konferencije prisjetićemo se i pokojnog profesora Harryja Millera, vrsnoga matematičara i jednog od utemeljivača ove važne inicijative - kazao je Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku.

Pokrovitelj konferencije je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, a partneri su USAID, Svjetska banka i Agencija za statistiku BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EFSA. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana