Bosna i Hercegovina     | 07.11.2019. 13:34 |

Mektić : Nećemo dozvoliti da BiH bude krajnja destinacija migranata

FENA Saopćenje

BEČ/SARAJEVO, 7. novembra (FENA) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić predvodi delegaciju BiH na ministarskoj konferenciji Salzburg foruma danas u Beču.

Ministri unutrašnjih poslova i sigurnosti na ovogodišnjoj konferenciji razgovarali su o suzbijanju nezakonitih migracija i borbi protiv krijumčarenja ljudima, koja je posebno izražena izbijanjem migrantske krize.

Istaknuto je da efikasno suzbijanje nezakonitih migracija, krijumčarenje ljudima i ostala pitanja povezana s graničnom i unutrašnjom sigurnošću, zahtijevaju koordinisanu i interresornu saradnju unutar svake države, kao i adekvatne mehanizme i mjere na regionalnom i širem nivou koji će omogućiti efikasnije upravljanje ovom oblašću u narednom periodu.

Mektić je istakao da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini su maksimalno angažirane u provođenju Akcionog plana hitnih mjera za borbu protiv nezakonitih migracija, s fokusom na odvraćanje i sprečavanje migranata u ilegalnom prelasku državne granice, prije svega s istočnim susjedima BiH.

- Međutim, usprkos maksimalnom angažmanu svih nadležnih institucija i organizacija, situacija se na terenu konstantno usložnjava, posebno u lokanim zajednicama gdje se nalaze prihvatni centri. Zbog toga apelujem na urgentno i sinhronizovano djelovanje svih ključnih aktera u BiH, Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija. Sve naše institucije već duži period rade u vrlo otežanim uslovima, pod velikim pritiskom i sa  nedovoljnim ljudskim, logističkim i financijskim resursima - kazao je Mektić.

Naglasio je da se hitno moraju poduzeti akcije da bi se spriječile nelegalne migracije „koje su se pretvorile u trgovinu ljudima i postao unosniji posao od trgovine drogom“.

- Također nećemo dozvoliti da BiH bude krajnja destinacija migranata - poručio je Mektić te pozvao Evropsku uniju da hitno donese prijedlog rješenja migrantske krize. Ukazao je da se zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti moraju poštovati sporazume o readmisiji i da aktivno rade na spriječavanju trgovine ljudima.

U tom kontekstu, pozvao je prisutne ministre za formiranje zajedničkih istražnih timova, intenziviranje međunarodne saradnje u borbi protiv organizovanih grupa za krijumčarenje migranata, provođenje operativnih akcija kako s državama zapadnog Balkana, tako i s državama Evropske unije.

Nakon konferencije Salzburg foruma održan je sastanak Komiteta ministara konvencije o policijskoj saradnji zemlja jugoistočne Evrope, koji je vodio Mektić uz kopredsjedavanje ministra MUP Austrije Wolfganga Peschorna.  

Prisustvo Mektića na konferenciji u Beču izazvalo je veliko interesovanje medija, posebno vezano s rješavanje migrantske situacije i sigurnosti u regionu, sopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Novaković-Bursać kritikuje Mektića zbog dolaska na komisiju, on ističe da brani interese RS (VIDEO)

Dragan Mektić negirao krivicu za zloupotrebu položaja

Dragan Mektić danas se izjašnjava po optužnici za zloupotrebu položaja

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!