Kultura     | 06.11.2019. 08:49 |

Italija u nastavni program uvodi učenje o klimatskim promjenama

FENA Mladenka Krilic

RIM, 6. studenoga (FENA) - Sljedeće godine Italija će postati prva zemlja u svijetu koja će u obaveznu školsku nastavu uvesti učenje o klimatskim promjenama i održivom razvoju.

Talijanski ministar obrazovanja Lorenzo Fioramonti, član protuestablišmentskog Pokreta 5 zvijezda, najglasnije u vladi podržava zelene politike.

On je izjavio da će od početka sljedeće akademske godine u rujnu sve državne škole posvetiti 33 sati na godinu, gotovo sat nastave tjedno, problemima klimatskih promjena, prenose mediji.

Mnogi tradicionalni predmeti poput zemljopisa, matematike i fizike također će biti proučavani iz perspektive održivog razvoja, rekao je ministar, bivši profesor ekonomije na južnoafričkom sveučilištu u Pretoriji.

-Cjelokupno ministarstvo promijenilo se kako bi održivi razvoj i klimatske promjene postale središnjim dijelom obrazovnog modela- poručio je Fioramonti, kojeg je u  rujnu oporba kritizirala jer je poticao učenike da umjesto na nastavu odu na prosvjede protiv klimatskih promjena.

Njegovi prijedlozi za nove poreze na zrakoplovne karte, plastiku i hranu sa šećerom za prikupljanje sredstava za obrazovanje snažno su napali kritičari koji su rekli da su Talijani već previše opterećeni porezima.

Zatim je izazvao bijes konzervativaca kad je predložio da bi raspela trebala biti uklonjena iz talijanskih učionica kako bi se stvorio inkluzivnije ozračje za nekršćane.

Unatoč kritikama, vladin proračun za 2020. predstavljen parlamentu ovaj tjedan uključuje i porez na plastiku i novi porez na zašećerena pića.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Najmanje 29 povrijeđenih dok je trajekt iz Caprija udario u kej u Napulju

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Meloni zahvalila Tunisu na naporima u borbi protiv trgovaca ljudima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'