Bosna i Hercegovina     | 04.11.2019. 14:56 |

U srijedu datum posebne sjednice NSRS na zahtjev SNSD-a

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 4. novembra (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović zakazao je za srijedu, 6. novembra sjednicu Kolegija za utvrđivanje prijedloga dnevnog reda i termina održavanja 7. posebne sjednice entitetskog parlamenta.

Sazivanje posebne sjednice, u skladu sa članom 171. Poslovnika, svojim potpisima zatražila je jedna trećina narodnih poslanika.

Prethodno je šef kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Žunić rekao da će ta politička partija danas dostaviti parlamentu zahtjev za održavanje posebne skupštinske sjednice na kojoj bi trebalo da bude razmatrana "informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaj na položaj i prava RS“.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavljivao je ranije da će na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS biti predloženo da parlament odbaci bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH kao nezakonita i sve posljedice takvih ponašanja visokih predstavnika.

Tvrdio je da posebna sjednica ima ambiciju da pruži odgovore na određene izazove, "ne samo na priču koja se zove deklaracija SDA, nego i na mnoge druge, prije svega na ponašanje visokih predstavnika i bezakonje i međunarodni kriminal koji su činili i koji su išli za tim da su RS mimo Dejtonskog sporazuma nametnuli bonska ovlaštenja i koristili ih da bi promijenili politički sistem".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Srbija: Sjednica kolegija skupštine 1. travnja, sudjeluju i predstavnici oporbene koalicije

Godišnja i redovna sjednica Skupštine BPK Goražde 6. marta

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!