Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost SDA

Saopćenje

Reakcija šefa Kluba zastupnika SDA u PS BiH Adila Osmanovića 

SNSD-ovi parlamentaci odbijaju jačanje antiterorističkog sektora SIPA-e 

Izvještaj američkog State Departmenta vrlo precizno i detaljno analizira čvrsto opredjeljenje BiH i značajan doprinos institucija Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma. 

Izuzetno je važno što je u izvještaju, pored ostalog, apostrofiran doprinos Parlamentarne skupštine BiH, koja je usvojila izmjene i dopune Krivičnog zakona, povećavajući kazne za krivična djela terorizma. 

Također, značajno je i što je State Department skrenuo pažnju na manjak kadrova u SIPA-i, koji su zaduženi za borbu protiv terorizma, kao i činjenicu da je proces povećanja sa 25 na 50 pripadnika SIPA u antiterorističkom sektoru, zaustavljen zbog blokade rada Parlamenta. Konkretno, nacrt zakona koji tretira to pitanje je u proceduri i može se usvojiti samo ako bude radio Parlament. 

Imajući u vidu proces povratka bh. građana sa stranih ratišta (Irak, Sirija, Ukrajina), od najveće je važnosti za ovo pitanje jeste da državni Parlament zasjeda i usvoji potrebna rješenja za povećanje antiterorističkih kapaciteta SIPA-e. 

Parlamentarci, koji svojim nedolaskom na sjednice, odbijaju izglasati jačanje antiterorističkog sektora SIPA-e, zapravo se opasno poigravaju sa sigurnošću građana Bosne i Hercegovine. To se prije svega odnosi odnosi na SNSD, koji uporno blokira rad najvišeg zakonodavnog tijela u državi, čime je načinio ogromnu finansijsku štetu a sada dovodi u pitanje i sigurnost građana.

SDA
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.