Bosna i Hercegovina     | 04.11.2019. 12:27 |

EU i VE pozdravili odluku o ukidanju smrtne kazne u Ustavu RS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured Vijeća Evrope u Sarajevu pozdravili su odluku koju je 4. oktobra donio Ustavni sud Bosne i Hercegovine kojom se zvanično ukida Član 11. Ustava Republike Srpske, kao simbol snažne opredijeljenosti zajedničkim evropskim vrijednostima.

Navode da je to u skladu i s ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU i standardima Vijeća Evrope.

Ured EU i Vijeća Evrope ponovno su istakli snažno protivljenje smrtnoj kazni u bilo kojim slučajevima i okolnostima. Apsolutna zabrana smrtne kazne u svim okolnostima utvrđena je Protokolom 13. Evropske konvencije o ljudskim pravima i Poveljom EU o temeljnim pravima.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i generalna tajnica Vijeća Evrope Marija Pejčinović-Burić su povodom Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne, 9. oktobra izdale zajedničku izjavu izražavajući podršku radu na ukidanju smrtne kazne širom svijeta i potičući sve zemalje da se pridruže Globalnom savezu za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje, podsjećaju iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'