Bosna i Hercegovina     | 04.11.2019. 12:41 |

Obilježena godišnjica oslobađanja Bihaća u Drugom svjetskom ratu

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 4. novembra (FENA) - U organizaciji UABNOR-a Bihać danas je na partizanskom groblju 'Borići' obilježena 77. godišnjica oslobađanja Bihaća u Drugom svjetskom ratu.

Ovaj datum jedan je od najvažnijih trenutaka u antifašističkoj borbi građana Bihaća i obilježio je jedan period narodno-oslobodilačke borbe u tadašnjoj Jugoslaviji, istakli su danas čelni ljudi UABNOR-a Bihać i SABNOR-a Unsko-sanskog kantona (USK).

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić koji je kazao da su Bišćani dali nemjerljiv doprinos u borbi protiv fašizma od 1941. do 1945. godine, o čemu svjedoče žrtve koje su dali u oslobađanju grada od fašista.

- Mi smo i tad dali do znanja da je Bihać antifašistički grad i mjesto koje je će okupatorima i agresorima pokazati da fašizam i nacizam neće proći i kako se treba boriti za univerzalne civilizacijske vrijednosti i slobodu svoga naroda - naglasio je Fazlić.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio profesor Dino Dupanović, novoizabrani predsjednik SABNOR-a USK-a, kazavši da se svi datumi iz Drugog svjetskog rata trebaju i moraju obilježavati kao tekovine antifašističke borbe Bišćana koji su uz sami bok sa koalicijom zemalja cijeloga svijeta borili se protiv sila Osovine.

O samoj bici za oslobađanje Bihaća 1942. godine prisutnima su čitali učenici bihaćkih srednjih škola.

Bitka za grad trajala je od 2. do 4. novembra 1942. godine i nastavila se nastupnim maršem jedinica NOVJ-a protiv ostataka razbijenih jedinica i demoralisanih okolnih garnizona. Oslobođeni Bihać postao je vojno, političko i kulturno središte Narodnooslobodilačkog pokreta.

Važno je napomenuti da je ukupna površina Bihaćke republike iznosila oko 50.000 kilometara kvadratnih, te je kao takva bila veća nego današnja Belgija, Holandija ili Švicarska, i kao takva je činila najveću slobodnu teritoriju u Europi u Drugom svjetskom ratu.

Njena širina na pojedinim dijelovima varirala je od 40 do 70 kilometara, dok je u dužini dosezala do 250 km. Partizani su na području Bihaća uspjeli ustanoviti vlastiti sistem civilne vlasti u formi narodnooslobodilačkih odbora, a do političkog ozvaničenja došlo je uspostavljanjem Antifašističkoga vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Fazlića.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Reisu-l-ulema na obilježavanju 30 godina Muftijstva bihaćkog: Vjerujemo u sebe i svoju budućnost

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo