Magazin     | 03.11.2019. 11:19 |

Sarajevski planinari na Kleku i Borovcu

FENA Bisera Džidić

SARAJEVO,  3. novembra (FENA) - Grupu sarajevskih planinara nije jučer obeshrabrila ne tako povoljna vremenska prognoza da  otputuju  preko Prače do Rude Glave kako bi pohodili vrhove Klek i Borovac.

Piše: Bisera Džidić

U organizaciji  UPSD Energoinvest, predvođeni vodičima Huseinom Šabićem i Zijadom Zimićem sarajevski planinari su proveli subotnji dan  na Rudoj Glavi gdje se nalazi  komforan planinarski dom “Nedim Pilav – Jogi", odakle polaze uređene planinarske i šetačke staze koje vode do brojnih  vidikovaca, te ski staze. Gostoljubivi domaćini članovi Planinarskog kluba "Goražde-Maglić"  iz Goražda doprinose da ljubitelji prirode rado posjećuju taj lokalitet, uživajući u ljepotama planinskih krajolika i širini vidokruga.

Uprkos oblačnom vremenu, s  vjetrom i rosuljom, te  'kruženju' magle,  sarajevski planinari su stigli do vrha Klek na 1.743 metra nadmorske visine, kojeg karakteriše nešto zahtjevniji uspon pri vrhu zbog lokaliteta sa siparom i kamenom. Na vrhu su se susreli članovi UPSD Energoinvest i  planinari iz Vogošće, njih ukupno dvadesetak.

Na alpinističkom penjalište “Klek” je uz veliku pomoć  alpinista iz Poljske izbušeno devet smjerova različitih težina i dužina od kojih neke prelaze visinu od 100 metara.

Pješačeći zajedno  od planinarskog doma “Nedim Pilav – Jogi” do raskrižja  planinarskih staza za Klek i Borovicu, manja grupa sarajevskih planinara jučer je krenula  pravcem o Borovca na 1.750 metara nadmorske visine. Naziv  vrha jasno kazuje o bogatstvu područja borovnicom   zbog koje u sezoni branja Rudu Glavu posjećuju brojni berači  te ljekovite biljke  ukusnih  plodova  koji imaju  primjenu  u medicini  i u kulinarstvu.

Markantno pored planinarskog doma “Nedim Pilav – Jogi” izgleda vrh Ruda Glava sa  1.450 metara nadmorske visine s kojeg se također pruža izvanredan pogled.

Loklalitet Rude Glave je  tokom agresije na BiH bio na ratnom putu koji je preko Grepka  povezivao Goražde sa Sarajevom.

Planinski masiv Ruda Glava je na istočnim obroncima Jahorine i udaljena oko 60 km od Sarajeva, putem preko Pala i Prače.

Subotnji izlet na Rudu Glavu sa pješačenjem do Borovca i Kleka zaokružen je ugodnim odmorom i osvježenjem u  planinarskom domu "Nedim Pilav – Jogi”, a u povratku do Sarajeva razgovorom  o narednim izletima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Planinarski dom na Rudoj Glavi spreman za posjetioce, problem neprohodnost puta

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo