Bosna i Hercegovina     | 31.10.2019. 14:03 |

Žuljević: Donorska mreža u BiH nije odgovorna za transplantacije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Predsjednik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH Tomislav Žuljević uputio je demant na saopćenje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u vezi sa protestima dijaliziranih i transplantiranih pacijenata u kojem je istaknuo da su na protestima bili i pacijenti iz drugih gradova i dijaliznih centara u Federaciji BiH, a ne samo iz Sarajeva.

 - Pacijenti su stigli iz Bihaća, Cazina, Velike Kladuše, Ključa, Travnika, Bugojna, Viteza, Kaknja, Žepča, Zenice, Tuzle, Lukavca i drugih gradova i puno njih je bilo odlučno da se ne uključuju na dijalizu sve do ispunjenja naših zahtjeva - naveo je Žuljević.

Također je kazao kako je transplantaciju u "KCUS menadžment totalno uništio", te da je "žalosno i pomalo tragikomično da se krivnja prebacuje na Donorsku mrežu u BiH (DM BIH)i uvaženu profesoricu Halimu Resić, predsjednicu Donorske mreže u BiH".

Dodao je kako je profesorica Resić "istinski borac za svakog pacijenta i koja nesebično daruje svoje slobodno vrijeme, bez ikakve naknade, kako bi sa nama pacijentima promovirala donaciju i transplantaciju te tako zajedno podigli razinu svijesti kod građana o ovoj životno važnoj temi".

Žuljević je posebno naglasio kako Donorska mreže u BiH ne radi transplantacije, te postavio pitanje kako je moguće da je isti KCUS uradio 10 transplantacija u 2015. a u 2019. niti jedne?

- Donorska mreža BiH je nevladina i nije dio zdravstvenog sistema, ona radi na entuzijazmu i volji određene grupe ljudi koji žele da se stvari poprave na bolje, kada je u pitanju transplantacija organa u BiH - naveo je Žuljević.

Dodao je kako za žive donore kao ni za preminule nije odgovorna Donorska mreža u BiH, već da je da je odgovoran ovaj (KCUS) ali i drugi klinički centri i bolnice gdje se rade transplantacije.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bećirović: Insistirati na međudržavnim odnosima, a ne na monoetničkim saborima

Ustavni sud FBiH u junu 2022. pokrenuo postupak popune suda, do danas nije izvršeno imenovanje

TIBiH - Zakon o sprečavanju sukoba interesa važan mehanizam prevencije korupcije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana