Kultura     | 31.10.2019. 13:09 |

Osmanović:Proglašenje Sarajeva članom Mreže kreativnih gradova veliko priznanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Ministar civilnih poslova BiH i predsjednik Državne Komisije za saradnju sa UNESCO-om Adil Osmanović zadovoljan je UNESCO-ovom odlukom kojom je Sarajevo proglašeno članom Mreže kreativnih gradova u oblasti filma, ističući da je to veliko priznanje za filmske stvaraoce, ali i sve uposlenike u oblasti kulture u BiH.

Grad Sarajevo je prvi grad iz Bosne i Hercegovine koji je postao član Mreže kreativnih gradova, koja sada broji 246 članova.

- Kroz članstvo u UNESCO Mreži kreativnih gradova Grad Sarajevo će se fokusirati na povećanje obima proizvodnje, stvaranje novih radnih mjesta i trening mladih kadrova, povećanje pristupa filmu i filmskoj kulturi za građane i stvaranje infrastrukture za jaču kros-sektoralnu saradnju u polju kreativnih industrija, dok se kroz samo članstvo otvaraju mogućnosti za bližu saradnju sa drugim kreativnim gradovima filma, od kojih su Rim, Bristol, Sidnej, Galvej i Lodž samo neki - naveo je Osmanović.

Mreža kreativnih gradova je program UNESCO-a započet 2004. godine s ciljem da razvije međunarodnu saradnju sa i među gradovima koji su identifikovali kreativnost kao strateški faktor za održivi razvoj, u okviru partnerstva u koje su uključeni i javni i privatni sektor, profesionalne organizacije, zajednice, civilno društvo i kulturne ustanove u svim regionima svijeta, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pokriva sedam kreativnih sektora: rukotvorine i narodnu umjetnost, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i muziku, te se kroz tu mrežu olakšava razmjena iskustava, znanja i resursa kako bi se unaprijedio razvoj lokalnih kreativnih industrija i podstakla kooperacija za održivi urbani razvoj širom svijeta.

Kako je navela generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay, širom svijeta ti gradovi, svaki na svoj način, postavljaju kulturu kao stub, a ne dodatak njihove strategije. Ovo pogoduje političkim i društvenim inovacijama i naročito je značajno za mlađe generacije.

Državna komisija za saradnju Bosne i Hercegovine s UNESCO-om je podržala kandidaturu Grada Sarajeva za članstvo u Mreži kreativnih gradova, a posebno imajući u vidu dosadašnje iskustvo koje Sarajevo ima u oblasti filma, posebno u toku Sarajevo Film Festivala, koji je vodeći filmski festival u regiji.

Iz regiona gradovi članovi ove mreže su još Ljubljana za oblast literature, Bitola za oblast filma, a od ove godine, kao i Sarajevo, Vranje je postalo član mreže za oblast muzike - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Državno povjerenstvo za UNESCO BiH ponovno aktivno nakon četiri godine

Talijanska opera uvrštena na popis kulturne baštine UNESCO-a

Bošnjak: Očekujemo da UNESCO prepozna univerzalnu vrijednost Vjetrenice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo