Bosna i Hercegovina     | 31.10.2019. 13:01 |

Krešić i Liska o uspostavi kontakt tačke za saradnju s EUROPOL-om

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Zamjenik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić susreo se s oficirom za vezu EUROPOL-a za BiH Miroslavom Liskom s kojim je, između ostalog, razgovarao o potrebi intenziviranja aktivnosti na uspostavi zajedničke kontakt tačke za BiH kao centralne tačke između EUROPOL-a i nadležnih organa u BiH.

Krešić je Liska informirao o tome na koji način je ustanovljen sadašnji model međunarodne operativne policijske suradnje, što se sve poduzima kako bi se unaprijedio sustav i naglasio da se treba čim prije okončati postupak uspostave zajedničke kontakt tačke i upućivanja oficira za vezu iz BiH u sjedište EUROPOL-a.

Između ostalog, istaknuto je kako akteri koji su uključeni u proces trebaju ponuditi rješenje cijeneći jednako sve policijske agencije koje trebaju činiti to tijelo.

Pored toga, Krešić je istaknuo kako bi bilo potrebno uvažiti i preporuke koje su kroz IPA Twining Project dali stručnjaci EU, a sve s ciljem dostizanja standarda EU i napretka u toj izuzetno važnoj oblasti.

Oficir za vezu EUROPOL-a za Bosnu i Hercegovinu Liska izrazio je zahvalnost za susret kao i razmijenjene informacije, te istaknuo kako očekuje da se proces uspostave zajedničke kontakt tačke ubrza čime bi doprinos BiH u međunarodnoj operativnoj policijskoj suradnju bio još kvalitetniji, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Vešović: BiH na evropskom putu ima pomoć Sjevernoatlantskog saveza

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'