Bosna i Hercegovina     | 31.10.2019. 11:12 |

HVO Sarajevo i HB 'Kralj Tvrtko'- Obilježeni blagdani Svih svetih i Dušni dan

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 31. listopada (FENA) - Izaslanstva Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja KS, Općine Novo Sarajevo, Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo i Hrvatskog narodnog vijeća BiH danas su na Groblju „Sveti Josip“ u Sarajevu položila vijence i zapalila svijeće za poginule, preminule i nestale branitelje HVO Sarajevo i Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“, povodom obilježavanja blagdana Svih svetih i Dušnog dana. 

Prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo prof. dr. Marinko Pejić naglasio je da je vojno-politička organizacija HVO Sarajeva, utemeljena u okviru Hrvatskog gospodarskog društva BiH, na samom početku agresije na BiH stala na branik Sarajeva i države Bosne i Hercegovine, zajedno s ostalim oružanim postrojbama.

- Naravno, to ne bi bilo moguće bez žrtve branitelja koji su položili svoje živote za obranu ovih plemenitih ideja. Nadamo se da će 109 poginulih branitelja HVO Sarajevo i Hrvatske brigade 'Kralj Tvrtko' uskoro dobiti spomen-obilježje u Sarajevu, za čiju su slobodu i multietničku strukturu dali svoje živote. Na ovaj se način prisjećamo i svih civilnih žrtava agresije na našu domovinu - kazao je Pejić.

U kulturnom programu povodom blagdana Svih svetih i Dušnog dana prigodne stihove čitala je pjesnikinja Ivana Krstanović, a molitvu je predvodio don Luka Brković, priopčćeno je iz saopćeno je iz Udruge HVO Sarajevo.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Postavljena spomen-ploča u znak sjećanja na 102 poginula pripadnika HVO-a Sarajevo

Vijenci i svijeće za poginule branitelje HVO-a Sarajevo

Čavara čestitao 28. obljetnicu HVO brigade 'Kralj Tvrtko' Sarajevo

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta