Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 15:14 |

Čović: Vijeće ministara BiH treba formirati odmah bez uvjetovanja (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je danas u Sarajevu, na druženju s novinarima, kazao da Vijeće ministara BiH treba formirati odmah.

- Redoslijed stvari je imenovati novo Vijeće ministara BiH i pokrenuti čitav proces istovremeno. To možemo odmah. Za to ne postoji nijedan razlog, nijedan preduvjet, izuzev naših koje sami izmišljamo sebi da bi blokirali proces - smatra Čović.     

Podsjeća da je i prije bila situacija da Vijeće ministara BiH ne funkcionira, čak duže od ovog vremena, "ali je nešto drugo funkcioniralo“.

Čović ističe da Vijeće ministara BiH treba napraviti odmah iz strukture parlamentarne većine kao pobjednika proteklih izbora.    

- Ni u jednom dokumentu nemamo obveze da uvjetujemo bilo čim, pa i Godišnjim planom, uspostavu Vijeća ministara BiH - naveo je.  

Što se tiče SDS-a i većine, kaže da je legitimno da svako traži svoje mjesto.  

- Mi se zalažemo da legitimni predstavnici čine vlast, inače čemu izbori. Legitimni predstavnik konstitutivnog naroda je u ovom slučaju SNSD i mi bez takvog pristupa nećemo. Isto se odnosi i na bošnjačke stranke. Moramo biti tu vjerodostojni. Bez obzira kako to neko planira, apsolutno ne postoji mogućnost da se napravi neka nova većina. Kratkoročno da, polovično da, ali u cjelini ne, jer je takav sustav donošenja odluka - smatra Čović.       

Najavio je da će u četvrtak, 7. novembra u Mostaru biti održan sastanak HDZ-a BiH sa delegacijom Stranke demokratske akcije, a teme koje će biti razmatrane su njihova suradnja i izborno zakonodavstvo. Mišljenja je da će tjedan iza toga održati razgovore sa SNSD-om.

- Smisao prvog sastanka sa SDA je stvoriti preduvjete da bi sva trojica mogli sjesti ili sva tri politička partnera u nekom izaslanstvu – naveo je Čović.

Također je najavio da je zakazao Kolegij Doma naroda PSBiH za 14. novembar, te da je moguće da u tom tjednu bude i zajednički kolegij oba doma, gdje bi pozvali predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, kao člana Predsjedništva BiH i Šefika Džaferovića kao člana Predsjedništva BiH, jer je dio SDA.

- Jer ova dva kolegija čine SNSD, HDZ BiH i SDA. Da dopunimo tamo gdje nemamo predsjednike stranaka i da možda i kroz tu razinu dogovora tri stranke sjednemo i pokušamo naći rješenje. To bi sve trebalo biti do sredine novembra - naveo je Čović.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, kazao je kako je uvjeren da Izborni zakon BiH treba promijeniti u jednom malom koraku, jer ne misli da se može nešto veliko napraviti u kratkom vremenu.

Kada je u pitanju Grad Mostar, napomenuo je da su dogodine lokalni izbori i "moraju se održati u Mostaru“. Po njegovim riječima, i da nije bilo posljednje presude Međunarodnog suda pravde u Strazburu, njegov stav o tome bi bio isti.

- Jednako tako, kod Doma naroda i Predsjedništva BiH. Time bi mogli kazati da smo jedan mali korak napravili, da bi onda pripremali neke ozbiljnije preinake u izbornom zakonodavstvu, jer treba puno toga promijeniti – smatra Čović.

Nadam se, dodao je, da će zakonodavac, Parlamentarna skupština BiH, imati dovoljno vremena da donese izmjene Izbornog zakona kako neka druga tijela to ne bi trebala raditi.

- Moj stav će biti da ubrzano pregovaramo. Mislim da imamo dovoljno vremena da nađemo nekakva rješenja kao minimum da stabiliziramo neke odnose u BiH i da vratimo povjerenje – kazao je Čović.    

Nastojat ćemo, kazao je, da sve učinimo da u Mostaru budu izbori naredne godine. Više opcija za to ima, ali izbori bi se morali održati.  

Što se tiče Izbornog zakona BiH, Čović je istaknuo da je njihov prioritet riješiti ključne odredbe koje se moraju mijenjati zbog odluka Suda u Strazburu ili zbog odluka Ustavnog suda BiH.

Napomenuo je da postoji čitava lepeza tehničkih pitanja koja treba riješiti, međutim "ona su sekundarna, ako nismo u stanju ovo bitno riješiti“. Ta pitanja su na dnevnom redu i njima se bave primarno eksperti.

- Što se tiče Mostara, nigdje neću staviti svoj potpis gdje se Mostar dijeli po bilo kom konceptu, bilo Neretvom ili kako to neko drugi vidi istok-zapad, ili šest izbornih područja plus centralna zona... To je bio stav HDZ-a i ranije i bit će i danas – istaknuo je Čović.   

Istakao je također da prevažan "naš odnos prema NATO savezu“.

- To smo potpisali kod Wigemarka, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i ja, vrlo precizno se govori o NATO savezu, gdje se govori o svim relevantnim odlukama koje se tiču NATO saveza kao cjeline, koje se moraju poštivati. To smo potpisali zajedno. A relevantne odluke je donosilo i Predsjedništvo BiH i Parlamentarna skupština i Vijeće ministara i pojedina povjerenstva koja imamo – naveo je Čović.       

Kazao je da je njegovo pitanje "zašto danas neko uvjetuje nekim posebnim dokumentom uspostavu Vijeća miniatara BiH?“   

- Moj stav je vrlo jasan, mi moramo ići dalje ka NATO savezu, jasno mi je da moramo imati odluku institucija, što znači moramo imati konsenzus. Dok god su predstavnici srpskog naroda u institucijama BiH protiv toga, tog puta nema. Ja sam vrlo otvoreno iznio svoj stav, tako da ja ne vidim nikakvo mjesto ANP-u u uspostavi Vijeća ministara. To su dva potpuno odvojena koraka - smatra Čović.   

Pogledajte http://fena.ba/video/3588/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/170M0QEy-Bh6hS5JwndUQOks_FGUH9bk-?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Čović čestitao Ramazanski bajram: Neka ovaj blagdan bude obilježen mirom i blagostanjem

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Čović: Pozivam nositelje vlasti da sami donosimo odluke i vodimo političke procese

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana