Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 14:58 |

Hercegovačko-neretvanska županija trebala bi dobiti centar za maloljetnike

FENA Denis Leko

MOSTAR, 30. listopada (FENA) - Skupština Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) usvojila je u srijedu Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, koji predviđa formiranje odgojnog centra za maloljetnike.

- Za ovaj zakon vlada jako velik interes zato što on regulira status i poziciju socijalno ugroženih kategorija i bitno je da ga vratimo u redovitu proceduru i da vidimo što bi još u njemu trebalo izmijeniti i dopuniti, pa da na narednoj, ili sjednici nakon nje, ovaj zakon imamo u formi prijedloga i da ga onda možemo usvojiti - kazao je zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović.

Dodao je kako se današnje izmjene navedenog zakona odnose na uspostavu odgojnog centra za maloljetnike.

- To je institut kojeg još nismo imali, a za koji se pokazala potreba da ga je nužno ustanoviti. Bavio bi se izvršavanjem onih sudskih mjera upućivanja u odgojni centar za maloljetnike koji su počinitelji kaznenih djela, a toga nažalost imamo jako puno - naveo je Martinović.

Ostale izmjene Zakona o socijalnoj zaštiti odnose se na plaćanje usluga korisnika navedenog centra.

- To je jedna situacija koja je i dosad postojala, ali nije bila baš najbolje normirana. Bilo je određenih pravnih nejasnoća i nedostataka, a sada je to sve regulirano drugačije i na bolji način - dodao je Martinović.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je kako je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti bio najvažniji dio današnje sjednice upravo zato što taj zakon predviđa formiranje odgojnog centra za maloljetnike koji budu kazneno gonjeni.

- U tom zakonu je također predviđeno i formiranje prihvatnih centara koji bi se, po prijedlogu zakona, trebali osnovati ili u tom odgojnom centru ili u domu za djecu bez roditelja, a koji će biti namijenjeni za maloljetnike koji se zateknu u skitnji i prosjačenju - kazao je Špago.

Skupština HNŽ-a danas je razmatala i izvješće o radu županijske vlade u 2018. godinu, a po Špaginim riječima, Vlada HNŽ-a može dobiti prolaznu ocjenu.

- S obzirom da je to bio period opterećen izbornom kampanjom, Vlada je najveći dio svojih obaveza izvršila uspješno i nastavila svoj kontinuitet, prije svega na financijskoj stabilizaciji županije rješavanjem silnih problema koje je naslijedila - istaknuo je Špago.

Dodao je kako se nada da će na dnevni red uskoro doći i razgovori o formiranju nove vlade kako bi se konačno mogla završiti priča o konstituiranja vlasti u HNŽ-u.

- Predstavnici političkih partija u proteklom su periodu rješavali neke zaostatke, odnosno pitanja koja nisu bila rješena i dogovorena. Najvažnije je da je to krenulo, odnosno da su mnoga pitanja otkočena i nadam se kako ćemo na tom tragu u narednom periodu otpočeti i razgovore oko formiranja izvršne vlasti, odnosno Vlade HNŽ-a - kazao je Špago.

I aktualni predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, koji bi trebao obnašati tu dužnost i u novom mandatu, kazao je kako se nada da će ta priča što prije biti okončana.

- Čim to stranke usuglase, odnosno kad se usuglasi konačna parlamentarna većina, ja ću kao mandatar formalno predložiti sastav nove vlade. Drago mi je da je cijeli taj proces otkočen i da je rukovodstvo skupštine konstituirano - kazao je novinarima Herceg.

Istaknuo je kako je 2018. godina bila dosta zahtjevna, ali se po svojim rezultatima može se mjeriti s bilo kojom drugom godinom prije toga.

- Gledano u cjelini, mislim da možemo biti više nego zadovoljni prošlom godinom. Ostvarili smo zapažene rezultate, najveći dio planiranog je ostvaren, u nekim segmentima smo čak i iznad plana, ali moram biti iskren da smo u određenim segmentima mogli malo i bolje, a prije svega u zakonodavnom dijelu - pohvalio se Herceg.

Dodao je kako se u Vladi trenutno radi na nacrtu županijskog proračuna za sljedeću godinu:

- On će u prvom dijelu biti negdje na razini ove godine, obići ćemo sve općine i razgovarati s načelnicima i gradonačelnicima i vidjeti koje su njihove potrebe i siguran sam da će do prijedloga proračun porasti i biti malo veći nego što je sada.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Počinje isplata naknada korisnicima socijalne zaštite u Kantonu Sarajevo

Sjednica Vlade TK - Ispunjeni preduslovi za ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite

Delić: Budžet pokazuje viziju sistema socijalne zaštite kakav želimo graditi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo