Kultura     | 30.10.2019. 11:11 |

Nagrada za Mostarku Aletu Rajič na Festivalu animiranog filma Banja Luka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Mlada bosanskohercegovačka autorica Aleta Rajič osvojila je nagradu stručnog žirija za autorski film "Prirodni odabir" na ovogodišnjem međunarodnom Festivalu animiranog filma Banja Luka 2019. u kategoriji 2D animacija.

Od 500 prijavljenih filmova u takmičarski program ušlo je njih 60. Odluku je donio žiri u sastavu - predsjednik Brajko Hromalić (Hrvatska) te članovi Tanja Šljivar (BiH) i Aleksandar Rakezić Zograf (Srbija).

"Prirodni odabir" je kratki animirani film čiji je producent Studio Neum, a koproducent Zagreb Film. Finansirala ga je Fondacija za kinematografiju BiH i hrvatski HAVC.

- Ogromna mi je čast biti nagrađena u Banja Luci, prvenstveno jer sam u gradu svojih prijatelja i divnih ljudi. Osim toga, nagradu sa mnom dijele i filmska ekipa iz Hrvatske, ali i mama i sestra koje su radile na filmu. Posljednji i najvažniji razlog zbog kojeg mi nagrada za najbolju 2D animaciju toliko znači jest čovjek koji me je svemu naučio i koji bi siguno bio najsretniji da je ovdje bio prisutan, ali sigurna sam da se negdje ponosno smiješi znajući da je opet bio u pravu. Ovu nagradu posvećujem sjećanju na svoga voljenog oca - kazala je Aleta Rajič.

Aleta Rajič je kćerka nedavno preminulog Jurinka Rajiča, osnivača i direktora Međunarodnog festivala animiranog filma Neum (NAFF). Ove godine je upravo Festival u Banja Luci priredio retrospektivu filmova u njegovu čast, imajući u vidu da je NAFF godinama bio partnerski festival banjalučkom Festivalu animiranog filma.

Zahvaljući Jurinku Rajiču, prvi banjalučki animatori su još 2006. godine sudjelovali na radionicama animiranog filma u Neumu, a zadnjih godina i u Mostaru, saopćili su organizatori.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Aluminij Industriji u Zagrebu dodijeljena ESG nagrada

Sajam bh. knjige u Geteborgu - Nagrada 'Meho Baraković' za 2024. bh. piscu Izetu Muratspahiću

Ministar Vojin Mijatović dobio zlatnu nagradu 'GlobalLocal' u Dubrovniku

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo