Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 10:12 |

Bh. institucije svakodnevno rade na provjeri informacija i pronalasku grobnica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Na sastanku Operativne radne grupe za nestale osobe kojem su prisustvovali glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz razgovarno je o razmjeni informacija i potrazi za posmrtnim ostacima nestalih osoba.

Operativna grupa formirana je kao zajednička inicijativa MRMKS, Tužilaštva BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) radi razmjene informacija o mogućim lokacijama na kojima su masovne grobnice ili posmrtni ostaci nestalih osoba.

Na temelju preporuka Operativne grupe formiran je predmet u cilju koordinacije aktivnosti u djelovanju Tužilaštva BiH, MRMKS-a, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Instituta za nestale osobe (INO) BiH, MKCK-a, ICMP-a i drugih institucija.

Predmet je formiran s ciljem prikupljanja i provjere informacija o mogućim lokacijama masovnih grobnica, analize i analitičke obrade dostupnih baza dokaza i arhiva radi otkrivanja podataka i informacija koje bi mogle predstavljati smjernice za otkrivanje masovnih grobnica i pronalazak nestalih osoba.

U saopćenju Tužilaštva BiH navodi se da se u okviru operacije "Terra" gotovo svakodnevno saslušavaju svjedoci, vrši analiza dostupnih dokaza te izlazi na teren u cilju provjere informacija i pronalaska lokaliteta masovnih i pojedinačnih grobnica.

Zajednički rad već je rezultirao pronalaskom masovnih grobnica i posmrtnih ostataka na lokalitetu Lokvice-Igman, Hozića Kamen (B.Novi-N.Grad), Vlasenica, Miljevina, Prosara, B.Gradiška i drugdje, a kolege iz MRMKS-a daju doprinos u tim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH je nadležno za postupanje u svim predmetima ekshumacija, a Operativna grupa za nestale osobe značajno pomaže u radu na prikupljanju informacija koje se koriste za pronalazak masovnih i pojedinačnih grobnica, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Tužilaštvo BiH - Predložen pritvor za stranog državljana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!