Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 19:43 |

Čubrilović: U NSRS nije upućen zahtjev za posebnu sjednicu o deklaraciji SDA

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 29.oktobra (FENA) - U Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) još nije dostavljen zahtjev Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) o sazivanju posebne sjednice entitetskog parlamenta na kojoj bi trebalo da se definiše stav o programskoj deklaraciji Stranke demokratske akcije (SDA), usvojenoj na stranačkom konresu sredinom septembra.

Predsjednik parlamenta RS-a Nedeljko Čubrilović je rekao da očekuje taj zahtjev u narednih nekoliko dana, imajući u vidu najave u medijima o tom pitanju.

-Kada dobijemo zahtjev, zakazat ćemo sjednicu u zakonom predviđenom roku, a to je do deset dana - rekao je Čubrilović i dodao da bi to zasjedanje trebalo da se održi i u kraćem roku od predviđenog, a zbog obaveza u vezi s redovnim sjednicama.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je jučer da će biti predloženo da parlament Republike Srpske na posebnoj sjednici odbaci bonska ovlaštenja visokog predstavnika u BiH kao nezakonita i sve posljedice takvih ponašanja visokih predstavnika.

Rekao da će Kolegij Narodne skupštine RS ovih dana utvrditi tačan datum održavanja posebne sjednice parlamenta, navodeći da bi sjednica trebalo da bude održana oko 5. novembra, prema ranijim naznakama.

Dodik je rekao da posebna sjednica ima ambiciju da pruži odgovore na određene izazove, ne samo na priču koja se zove deklaracija SDA, nego i na mnoge druge, prije svega na ponašanje visokih predstavnika.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Brnabić: Srbijanska oporba pokazala da ne poštuje građane

Zastupnica u parlamenta Novog Zelanda podnijela ostavku nakon optužbi za krađu u trgovinama

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'