Kultura     | 28.10.2019. 14:18 |

Konferencija direktora nacionalnih biblioteka jugoistočne Evrope u Sofiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Konferencija direktora nacionalnih biblioteka jugoistočne Evrope (SEENL) o temi "Rukopisno-dokumentarno naslijeđe u kolekcijama biblioteka jugoistočne Evrope" održana je od 21. do 23. oktobra u Nacionalnoj biblioteci "Sv. Kiril i Metodij" u Sofiji. 

Konferenciji su prisustvovali direktori nacionalnih biblioteka Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Turske.

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke (NUB) BiH Ismet Ovčina na konferenciji je imao izlaganje o temi specijalnih zbirki NUB-a i prisutnima predstavio dio bogatog kulturnog naslijeđa BiH koje čuva NUBBiH, kolekciju rukopisa, knjiga i pojedinačnih listova, kolekciju rijetke knjige, stare, rijetke i osobito vrijedne štampane građe, te kartografsku, grafičku i muzičku zbirku.

Učesnici konferencije, osim diskusija i izlaganja, usvojili su i određene zaključke po pitanju digitalizacije iz navedene oblasti i mogućih zajedničkih apliciranja na međunarodne projekte, čime bi poseban akcenat bio na zajedničkoj promociji inkunabula iz navedenih biblioteka.

Inače, Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine u svojim kolekcijama čuva četiri inkunabule, štampane u Veneciji i Tubingenu od 1455. do 1500., Tractatus trium quaestionum Wernera de Onsshusena; Compendium theologicae veritatis, Albertus Magnus; Historia Romana (Partes I-II), Appianus i Historiae Romanae decades/Marcus Antonius Sabellicus, saopćeno je iz te institucije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo