Bosna i Hercegovina     | 28.10.2019. 10:30 |

Razgovori u svrhu izbora kandidata za Međunarodnu parlamentarnu stipendiju (IPS)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović i šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda PSBiH Asim Sarajlić sastat će se danas s predstavnicima SR Njemačke povodom izbora kandidata iz Bosne i Hercegovine za Međunarodnu parlamentarnu stipendiju (IPS) njemačkog Bundestaga.

Njemačku delegaciju će predvoditi Marianne Schieder, poslanica njemačkog Bundestaga, najavljeno je iz Ambasade SR Njemačke u BiH.

U okviru Međunarodne parlamentarne stipendije (IPS), koju finansira njemački Bundestag, ukupno 120 stipendista iz 44 države će dobiti priliku da se od početka marta do kraja jula 2020. godine upoznaju s parlamentarnim sistemom Njemačke.

Cilj programa je neposredno upoznavanje političkih tokova i demokratskih procesa odlučivanja. Stipendisti će raditi u uredu nekog od poslanika Bundestaga, i pored toga mogu učestvovati na predavanjima berlinskih univerziteta.

- Program se odvija pod pokroviteljstvom predsjednika njemačkog Bundestaga Wolfganga Schäublea i provodi se u saradnji s tri univerziteta u Berlinu. Svi troškovi puta, smještaja, ishrane i osiguranja uključujući mjesečnu stipendiju preuzima njemački Bundestag - navodi se u saopćenju.

Njemačka delegacija će se tokom boravka u Sarajevu sastati sa osobama iz oblasti politike, privrede i obrazovanja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta