Bosna i Hercegovina     | 27.10.2019. 10:47 |

Čavara: Sastanak HDZ-a i SDA pokrenut će pozitivne procese u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. oktobra (FENA) - Dogovor i partnerstvo vodećih političkih stranaka koje su dobile povjerenje birača na izborima i za legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda izuzetno je važno za napredak i razvoj Federacije BiH i BiH. Svjesni smo da ćemo teško postići potpuni dogovor oko svih pitanja u BiH kojim bi sve strane bile zadovoljne, ali sastanak koji će se održati u ponedjeljak između HDZ-a BiH i SDA prilika je za novi iskorak. Moramo nastaviti razgovore i intenzivirati ih jer je previše vremena izgubljeno. Godinu dana od izbora BiH nema novu vlast. Stoga, trebamo biti spremni i na dodatni kompromis i dogovor za rješenje prihvatljivo svima, kazao je Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH uoči sastanka u Mostaru.

Izrazio je uvjerenje da će sastanak biti uspješan s konstruktivnim prijedlozima kojima će normalizirati odnose i biti korak bliže prema formiranju vlasti na državnoj i federalnoj razini.

- Izborom novog Vijeća ministara stvaramo uvjete za napredak BiH, bolje odnose između naroda, napredak na euroatlantskom putu kao i provođenje Odluka Ustavnog suda odnosno usklađivanje Izbornog zakona s Ustavom BiH. Pravna država je apsolutni prioritet HDZ-a BiH kao i SDA BiH što podrazumijeva slobodne izbore i provedbu na takav način iskazane volje birača, naglasio je predsjednik Federacije BiH.

- Siguran sam da su i kolege iz SDA svjesne društveno-političke situacije u BiH, odnosno krize iz koje moramo zajedno pronaći izlaz jer je to naša odgovornost, kako bi osigurali normalno funkcioniranje države i institucija te nastavili reforme. Put prema Europskoj uniji i NATO-u mora biti prioritet. Iz tog razloga, čvrsto vjerujem da će sastanak u ponedjeljak pokrenuti pozitivne procese na dobrobit svih u BiH, izjavio je Marinko Čavara, dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Federacije BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Čavara čestitao Ramazanski bajram: Poštivanje drugih i različitih je naša snaga

Čavara: U ponedjeljak očekujem da se razriješi imenovanje rukovodstva Federacije BiH (VIDEO)

Čavara uputio brzojav sućuti turskom veleposlaniku u BiH Sadiku Babüru Girginu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo