Bosna i Hercegovina     | 25.10.2019. 17:26 |

Premijer Forto i ministri Brčić i Mandić gosti gradonačelnika Beča

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) -Gradonačelnik  grada Beča Michael Ludwig primio je premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu  i ministre u Vladi Kantona  Lejlu Brčić i Srđana Mandića

 Premijer Forto  je zahvalio na saradnji i nedavnom potpisivanju Sporazuma za aplikaciju "Prijavi gradu" čime je Kanton Sarajevo službeno postao član kooperacije gradova za održavanje i razvoj te platforme koju već čine austrijski gradovi Beč, Villach i Klagenfurt.

 -Sporazum vidim kao primjer najbolje bečke prakse iz koje Sarajevo želi učiti. Ako nešto dolazi iz Beča, to je nama u Sarajevu sinonim za kvalitet - pohvalio je Forto Beč i iskazao zadovoljstvo time da je Sarajevo postalo dio sistema ove aplikacije.

Forto  je spomenuo i druga područja u kojima  se Sarajevu može ugledati na Beč poput vodosnabdijevanja,  javne rasvjete,  javnog prijevoza i zaštite okoliša.

 Gradonačelnik Ludwig  je upoznao goste o putu i rezultatima  Grada Beča  u oblasti zaštite okoliša i čistog zraka. Beč ima program zaštite klime od 1999. godine. Zbog toga je, kako je naglasio gradonačelnik Luddwig,  uspio smanjiti emisiju CO2 od devedesetih godina više za trećinu, odnosno 34 posto.

Delegacija Kantona Sarajevo  posjetila je  i Bečku smotru sigurnosti ispred vijećnice gdje su imali priliku  upoznati se o  temi sigurnog grada i zaštite od katastrofa,saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ministarstvo kulture i sporta planiralo izdvajanja od 12 miliona za kulturu i sport

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Objavljen poziv za sufinansiranje naučnoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata u KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo