Svijet     | 25.10.2019. 11:30 |

Pence podržao proteste u Hong Kongu, kritikovao Nike i NBA zbog podrške Kini

FENA Internet

WASHINGTON, 25. oktobra (FENA) - Potpredsjednik Sjedinjenih Država Mike Pence optužio je u četvrtak Kinu za ograničavanje "prava i sloboda" u Hong Kongu i kritikovao je američke kompanijw Nike i Nacionalnu košarkašku asocijaciju (NBA) jer su bile na strani Pekinga kada su se oni zalagali za ograničenje slobode govora.

U velikom govoru o Kini koji se dotakao niza sporova uoči razgovora s Pekingom o olakšanju trgovinskog rata, Pence je rekao da Sjedinjene Države ne traže konfrontaciju niti "razdvajanje" od svog glavnog ekonomskog rivala.

Ali se nije suzdržavao od komentara po pitanju političkih nereda između ove dvije zemlje, prenio je Reuters.

Kritikujući kinesku izgradnju "države nadzora" i "sve provokativnije" vojne akcije, Pence je rekao da je tajvanska demokratija bolji put za kineski narod i kritkovao je Peking zbog načina na koji su se ophodili prema antidemokratskim protestima koji još uvijek potresaju Hong Kong, a koji su počeli prije četiri mjeseca.

- Hong Kong je živi primjer onoga što se može dogoditi kada Kina prihvati slobodu. Ipak, u posljednjih nekoliko godina, Peking je povećao svoje intervencije u Hong Kongu i uključio se u akcije koje ograničavaju prava i slobode koje su ljudima iz Hong Konga garantovani obavezujućim međunarodnim sporazumom - rekao je Pence.

Kazao je da su Sjedinjene Države na strani demonstranata u Hong Kongu, a milioni njih izašli su na ulice u ponekad žestokim sukobima zbog onoga što smatraju sve oštrijim stavovima Kine.

- Mi smo na vašoj strani, vi ste nam inspiracija. Pozivamo vas da ostanete na putu nenasilnog protesta - rekao je Pence u svom obraćanju u Washingtonskom istraživačkom centru.

Takođe je kritikovao Kinu zbog načina ophođenja prema muslimanskoj manjinskoj grupi Ujguri u regiji Xinjiang.

Pence je neke od svojih najoštrijih riječi uputio gigantu sportske odjeće Nike i NBA-u, koje je optužio da su odabrali stranu kineske Komunističke partije zbog pitanja slobode govora u Hong Kongu.

Potpredsjednik, koji je često oličenje stroge politike Trumpove administracije u vezi s Kinom, rekao je da NBA i Nike nisu željeli da stanu u odbranu  generalnog direktora košarkaške ekipe Houston Rocketsa Daryla Moreya, nakon što je na svom Twitter profilu izrazio podršku hongkonškim demonstranatima ranije ovog mjeseca.

- Neki od najvećih igrača i vlasnika NBA lige, koji rutinski koriste svoju slobodu da kritikuju ovu državu, gube glas kada su u pitanju sloboda i prava drugih naroda. Kada su stali na stranu Komunističke partije Kine, učestvovali su u utišavanju slobode govora, a NBA se ponaša kao podružnica u vlasništvu autoritarnog režima - rekao je Pence.

Trgovine Nike opreme u Kini uklonile su robu Rocketsa nakon što je Peking kritikovao Moreyja, primijetio je Pence.

- Nike sebe promoviše kao takozvanog prvaka u socijalnoj pravdi, ali kada je riječ o Hong Kongu, onda stavlja svoju društvenu savjest na čekanje - rekao je.

Pence je rekao da je "preveliki broj američkih multinacionalnih korporacija privučen zamamnim kineskim novcem i tržištem i ne obaziru se ne samo na kritike Komunističke partije, već zaboravljaju afirmativne američke vrijednosti."

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Prodemokratski aktivista i honkonški tajkun na suđenju u Hong Kongu se izjasnio da je nevin

Dvije godine zatvora za bivše studente u Hong Kongu zbog poticanja nasilja protiv policije

Sud u Hong Kongu podržao pravo na životno partnerstvo ali ne i brak za LGBT osobe

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta