Ekonomija     | 25.10.2019. 10:26 |

Sve veći broj zemalja u svijetu zainteresirano za razvijanje islamskih finansija

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Sve veći broj zemalja u svijetu zainteresirano je za razvijanje islamske ekonomije, bankarstva i finansija, a posebno za razvoj društveno odgovornog poslovanja banaka - rečeno je na Konferenciji o islamskim finansijama i ekonomiji u jugoistočnoj Evropi (SIFEC) koja je počela danas u Sarajevu.

Osnovni cilj konferencije je da okupi eksperte iz oblasti islamske ekonomije, bankarstva i finansija, koji će prezentirati naučne istraživačke radove, ali i razmijeniti iskustva iz te značajne naučne oblasti.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Jasmina Selimović kazala je novinarima da prate sve moderne svjetske trendove, jer su islamska ekonomija i finansije oblasti koje su zaista u ekspanziji. 

Selimović je naglasila da Ekonomski fakultet u Sarajevu od 2012. godine nudi master program iz oblasti islamskih finansija, koji je do sada više od 120 studenata uspješno završilo.

- Bez obzira što regulativa u BiH ne podržava islamske finanisje, očigledan je porast studenata koji žele pratiti interese o toj oblasti - zaključila je.  

Glavni govornik Konferencije, direktor Instituta za islamske finansije Humayon Dar istakao je da su prošle sedmice objavili Globalni finansijski islamski izvještaj 2019. u Džakarti, te da su ustanovili da je Indonezija glavno tržište kada se govori o islamskom poslovanju i finansijama.

Govoreći o prednostima islamskog poslovanja, kazao je da su mnogobrojne, ali je izdvojio poslovanje po islamskim religijskim postulatima te ekonomsko osnaživanje žena.  

Profesor Metropolitan Univerziteta u Oslu Torkel Brekke kazao je da u nekoliko posljednjih godina vodi istraživanje o islamskim finansijama u Švedskoj, Norveškoj, Danskoj i Finskoj. Dodao je da u toj regiji danas ne postoje islamske banke, ali da je vidljiv porast interesovanja za njima, jer bi određeni broj građana želio imati tu alternativu.

- Skupili smo mnogo podataka i otkrili da postoji određen broj ljudi koji ne koriste konvencionalno bankarstvo zbog čega ne mogu kupiti kuće, stanove, otvoriti firme - kazao je Brekke te zaključio da političari u Evropi još nisu prepoznali taj problem. 

Organizator konferencije je Evropsko udruženje za islamsku ekonomiju, bankarstvo i finansije u saradnji s Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, Institutom za mir iz Osla, KT BANK AG, Bosna Bank Internationalom, Centrom za islamske finansije Univerziteta u Boltonu, Centrom za napredne studije iz Sarajeva, United Bank of Albania, Zaim Univerzitetom Istanbul i Utara Univerzitetom Malezija.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Na trgovanju na Sarajevskoj berzi danas promet 77.417,40 KM

Promet na Banjalučkoj berzi danas 4.217,11 KM

Promet na SASE ove sedmice više od tri miliona KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo