Bosna i Hercegovina     | 24.10.2019. 16:23 |

Bencun na Mediteranskoj konferenciji OSCE-a u Tirani

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. oktobra (FENA) - Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri međunarodnim organizacijama u Beču ambasador Siniša Bencun učestvuje danas i sutra  na Mediteranskoj konferenciji OSCE-a u Tirani.

Konferencija je fokusirana na 25. godišnjicu Mediteranske kontakt grupe i dostignuća, izazove i buduće prilike za saradnju OSCE-a sa šest zemalja Mediteranskog partnerstva (Maroko, Tunis, Alžir, Egipat Jordan i Izrael). Konferenciju je otvorio albanski ministar vanjskih poslova Gent Cakaj, a jedan od uvodničara bio je i mađarski ministar Peter Sijarto, sapćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

Ambasador Bencun zahvalio se albanskim domaćinima konferencije i izrazio nadu da će njihovo predsjedavanje OSCE-om iduće godine biti podstrek zemljama zapadnog Balkana da u što većoj mjeri govore zajedničkim jezikom prema OSCE-u i drugim regionalnim organizacijama.

U sesiji koja se odnosila na inkluziju mladih kao instrumenta prevencije u borbi protiv nasilnog ekstremizma i radikalizma, ambasador Bencun naglasio je da transnacionalne prijetnje moraju biti tretirane na regionalnim, a ne lokalnim platformama, i u tom smislu pozdravio rad Regionalne asocijacije za saradnju mladih (RAYCO) na zapadnom Balkanu. Dodao je da ova i slične regionalne inicijative mogu biti preslikane i u zemljama Mediteranskog partnerstva, u cilju intenzivnog rada sa mladima koji će za posljedicu imati prevenciju ekstremizma i radikalizma.

Konferencija nastavlja s radom 25. oktobra radnom sesijom "Izgradnja mostova između dvije obale Mediterana – uloga povezivanja, digitalizacije, održivog razvoja i ekonomskog rasta u unapređivanju zajedničke bezbjednosti na Mediteranu“, navodi se u saopćenju.    

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Konaković primio u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Sultanata Oman za BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom