Ekonomija     | 24.10.2019. 14:52 |

Srbija najavila Sporazum o slobodnoj trgovini s Euroazijskom gospodarskom unijom

FENA Agencije

BEOGRAD, 24. listopada (FENA) - Predsjednica srbijanske vlade Ana Brnabić boravit će u petak u Moskvi i potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije s Euroazijskom gospodarskom unijom i njezinim državama članicama, najavila je u četvrtak srbijanska vlada.

Sjednica Euroazijskog međuvladina vijeća bit će u petak održana u proširenom sastavu, a u priopćenju srbijanske vlade navodi se da će Ana Brnabić imati bilateralne susrete s premijerom Bjelorusije Sergejem Rumasom te predsjednikom Upravnog odbora Euroazijske razvojne banke Andrejem Beljaninovim.

Potpisivanju sporazuma nazočit će i srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Euroazijsku gospodarsku uniju, koja je utemeljena 1. siječnja 2015., čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Armenija i Kirgistan, dok Moldavija ima status promatrača.

Cilj Unije je suradnja usmjerena ka zajedničkom gospodarskom interesu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev odobrio je početkom listopada nacrt sporazuma o zoni slobodne trgovine između Euroazijske gospodarske unije i Srbije, a dokument o tome objavljen je u ruskom službenom informativnom portalu.

U dokumentu se kaže kako se odobrava nacrt sporazuma o zoni slobodne trgovine između Euroazijske gospodarske nije i njegovih država članica i Srbije, koji je podnijelo rusko ministarstvo za gospodarski, a usuglašen je s ministarstvom vanjskih poslova i drugim zainteresiranim saveznim izvršnim tijelima i srbijanskom stranom, prenosi Hina.

-Smatramo prikladnim ovaj sporazum potpisati na sastanku Euroazijskog međuvladinog vijeća - navodi se u dokumentu.

Početkom kolovoza Medvedev je istaknuo potrebu ubrzanja potpisivanja sporazuma o zoni slobodne trgovine Euroazijske gospodarske unije sa Srbijom i Singapurom.

Potom je potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Lajić izvijestio je da se planira potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Euroazijske gospodarske unije krajem listopada u Moskvi.

Ljajić je u listopadu beogradskim medijima rekao da će Srbija potpisivanjem sporazuma o zoni slobodne trgovine s Euroazijskom gospodarskom unijom dobiti mogućnost da 99 posto svoje robe bez carine plasira na tržište koje ima 185 milijuna ljudi.

Na pitanje o tome može li i u kojoj mjeri takav sporazum utjecati na trgovinske odnose Srbije i EU, Ljajić je naglasio kako sporazum nije u suprotnosti sa SSP-om, koji je Srbija potpisala s EU.

-Imamo pravo sklapati sporazume o slobodnoj trgovini s trećim zemljama, sve dok ne postanemo punopravnom članicom EU. Tada moramo raskinuti sve slične sporazume, jer postajemo dio vanjskotrgovinskog režima EU. To nije nikakva nova praksa, koja vrijedi samo za Srbiju, već je to pravilo koje je vrijedilo za sve novoprimljene članice, recimo za Hrvatsku koja je posljednja pristupila Europskoj uniji - rekao je tada Ljajić.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!