Bosna i Hercegovina     | 24.10.2019. 09:44 |

Palmer: Rusija želi spriječiti euroatlantsku integraciju regiona

FENA Saopćenje

WASHINGTON, 24. oktobra (FENA) -  Na sjednici Pododbora za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju Komiteta za vanjske poslove Senata SAD jučer je u Washingtonu održano saslušanje o temi Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthew Palmer u više navrata je spomenuo Bosnu i Hercegovinu i situaciju u regiji.

Palmer je kazao da podržava napore da se postigne sporazum ili kompromis koji bi dozvolio formiranje vlasti na svim nivoima, ali i podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO-u.

- I dalje smatramo da su neki elementi entitetskih vlasti i vlasti na državnom nivou razočaravajući i nacionalistički, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima. Nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i općinskom nivou, posebno u Kantonu Sarajevo, a oni ulijevaju novu nadu - rekao je on.

Palmer je kazao da će oni nastaviti biti optimistični da BiH može uspjeti i da će SAD, kao garant Daytonskog mirovnog sporazuma, ostati posvećene teritorijalnom integritetu i suverenitetu države.

Palmer je dalje govorio o regiji Zapadnog Balkana, osvrćući se na činjenicu da su vlade jasno dale do znanje šta žele - sigurnija, prospertitetnija i demokratska budućnost za njih i čitavu regiju. 

- Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju ove napore što se ne može reći i za sve vanjske faktore koji ovu regiju vide kao zrelu za uplitanje. Neki od ovih aktera imaju vrlo različite vrijednosti i vrlo različite vizije za budućnost regiona. Rusija odbacuje rješenje postignuto poslije hladnog rata u Evropi i pokušava ga narušiti na razne načine, otvorene i prikrivene kako bi se spriječila euroatlantsku integraciju regije. Ona želi podstaći podjele i haos - kazao je on.

Dalje je naveo Kinu kao još jedan od destabilizirajućih faktora. Palmer je podsjetio da se kineske vlasti infiltriraju u region kroz incijative "17+1" i "Pojas i put", kao i kroz investicije u strateškim industrijama i informacione i fizičke infrastrukture, stvarajući nove političke i ekonomske slabosti.

- Turski angažman i utjecaj prisutan je širom Zapadnog Balkana - prvenstveno fokusiran na Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Sjevernu Makedoniju - a čini se da se povećava i u Crnoj Gori. Pod predsjednikom Erdoganom, Turska je imala velika ulaganja u regiji u nastojanju da proširi svoje političko, kulturno i ekonomsko uporište. Pružila je pomoć, investirala u velike infrastrukturne projekte i rekonstrukciju džamija - kazao je Palmer.

Dodao je da SAD pozdravljaju angažman Turske kada ona služi kontruktivnu ulogu u pomaganju zemljama Zapadnog Balkana da postignu svoj cilj euroatlantskih integracija. 

S obzirom na historijsku ulogu Turske u regionu i produbljivanja ekonomskih odnosa, dodao je on, turska podrška dijalogu između Kosova i Srbije i sporazumu iz Prespe posebno su važni.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Čović u pismu Palmeru i Eichhorst: Još uvijek nisu osigurani formalni i pravni uvjeti za održavanje Općih izbora u listopadu 2022.

Palmer: Neophodne su izmjene Ustava, što nije jednostavan proces

Palmer: Dogovor će biti usklađen s najvišim standardima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo