Bosna i Hercegovina     | 23.10.2019. 12:20 |

Izvršiti korekcija trase autoputa na području Vukosavlja

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 23.oktobra (FENA) - Ministar saobraćaja i veza RS-a Neđo Trninić razgovarao je danas s potpredsjednikom Republike Srpske Josipom Jerkovićem i delegatom u Vijeću naroda Republike Srpske Davorom Čordašem o izradi Plana parcelacije za autoput od Vukosavlja, preko Brčkog do Bijeljine i granice s Republikom Srbijom.

Trninić je delegaciju informisao da je nakon izrade nacrta, plan parcelacije stavljen na javni uvid u trajanju od 15 dana u sjedištima jedinica lokalne samouprave koje se nalaze u obuhvatu plana.

U obuhvatu plana parcelacije nalazi se šest jedinica lokalne samouprave i to: općine Vukosavlje, Modriča, Šamac, Pelagićevo, Donji Žabar i Grad Bijeljina.

Na javnom uvidu i održanim javnim izlaganjima prikupljene su primjedbe, prijedlozi i sugestije zainteresovanih lica u svim lokalnim zajednicama.

Dio primjedbi lokalnog stanovništva se odnosio na položaj trase autoputa, tj. da li i zašto trasa autoputa prolazi preko kuća u pojedinim selima (Garevac, Donji Kladari i Čardak).

Obaveza nosioca izrade Plana je da razmotri sve dostavljene primjedbe, prijedloge i sugestije, te da se, ukoliko postoje tehničke mogućnosti, izvrši korekcija trase na način da ista ne prolazi preko naseljenog područja kako bi se u što većoj mjeri izbjeglo rušenje stambenih objekata.

- Na sastanku je dogovoreno da se projektantu ostavi dodatno vrijeme za ispitivanje trase, te razmotri mogućnost pomjeranja iste - saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Prisutni su se usaglasili da nakon ispitivanja svih varijanti, bude održan sastanak na ovom nivou proširen sa predstavnicima lokalnih zajednica i mjesnih zajednica kroz koje trasa budućeg autoputa prolazi.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta