Bosna i Hercegovina     | 23.10.2019. 11:13 |

Krišto i Špirić na konferenciji predsjednika parlamenata članica Vijeća Evrope

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH  Nikola Špirić učestvovat će na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, koja će se 24. i 25. oktobra održati u Strazburu.

Uz učešće oko 60 predsjednika i 300 poslanika država članica, na konferenciji koju organizuje Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, bit će obilježena 70. godišnjica od osnivanja Vijeća Evrope, jedinstvene međunarodne multilateralne organizacije za zaštitu ljudskih prava, razvoj demokratije i podršku vladavini prava.

U okviru rasprave na temu „Naša zajednička evropska kuća – sljedećih 70 godina“, učesnicima konferencije obratit će se zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto.

Tokom dvodnevnog skupa vodećih evropskih parlamentaraca raspravljat će se i o doprinosu parlamenata provođenju Agende Ujedinjenih nacija 2030. i njenih ciljeva održivog razvoja. Na ovu temu u svom obraćanju učesnicima konferencije govorit će i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Nikola Špirić.

U Strazburu će se raspravljati i o ulozi parlamenata u borbi protiv rastuće pojave uznemiravanja i govora mržnje prema ženama u politici.

U okviru konferencije bit će održan i sastanak generalnih sekretara parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope.

Prva Evropska konferencija predsjednika parlamenata u organizaciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope održana je 1975. godine i od tada se održava svake dvije godine u Strazburu ili nekom od glavnih gradova zemalja članica Vijeća Evrope, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Delegacija PSBiH učestvuje na konferenciji Lige parlamentaraca za Al - Quds u Istanbulu

Održana sjednica Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH

Smajić u Prištini učestvovao na sjednicama generalnih komiteta PSSEECP-a

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu