Bosna i Hercegovina     | 23.10.2019. 10:26 |

RCC - Kampanja WE predstavlja izuzetne žene sa zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. oktobra (FENA) - Ovog oktobra Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) je svoju kampanju osnaživanja žena pod nazivom WE (MI) posvetilo hrabrim ženama koje se bore protiv raka dojke.

Aida Čorbadžić je jedna od najboljih sopranistica u Bosni i Hercegovini, ali također i privržena majka, zahvalna kćerka, predana kolegica i prijateljica. Trebalo je mnogo hrabrosti, bola, nade i ljubavi u borbi sa ovom strašnom bolešću. Ovog maja Aida je konačno dobila šestogodišnju borbu s rakom dojke i ima snažnu poruku da podijeli. 

 - Kažu da ono što te ne ubije, ojača te. Meni se bukvalno desilo to. Kvržicu sam našla sasvim slučajno, samopregledom, i ubrzo nakon toga otišla sam na pretrage, ostalo je historija. Samopregled je važan, ali je također važno da odete svom doktoru, zato ne oklijevajte, već danas zakažite svoj termin - istala je Čorbadžić, operna pjevačice u Narodnom pozorištu u Sarajevu.  

Proteklih nekoliko godina bile su, kako je kazala,  najteže i najljepše u njenom životu, bar dosad.

-Ali zato kao danas nisam nikad bila toliko sretnija, sigurnija i samosvjesnija - kazala je Čorbadžić

Statistike kažu da je 2018. godine rak dojke dijagnosticiran u preko dva miliona slučajeva, a u Evropi je on jedan od najčešćih vrsta karcinoma. Njih, 20 posto slučajeva raka dojke u Evropi otkriveno je kod žena mlađih od 50 godina, dok jedna od osam žena oboli od raka dojke prije 85 godine. Prema nekim statistikama do 35 posto žena na zapadnom Balkanu kojima je dijagnosticiran rak dojke umiru od njegovih posljedica, što je zapanjujući podatak, ako znamo da je u 90 do 95 posto slučajeva rak dojke izlječiv kada se dijagnostificira u ranoj fazi, saopćeno je iz RCC-a.    

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U BiH lani identificirano oko 37 potencijalnih žrtava trgovinom ljudima

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

U BPK kampanja promocije hraniteljstva - Ne možemo biti njihovi roditelji, ali možemo porodica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo