Regija     | 22.10.2019. 19:46 |

Specijalni sud pozvao u Hag i predsjednika općine Orahovac

FENA Agencije

PRIŠTINA, 22. listopada (FENA) - Predsjednik općine Orahovac Smail Latifi pozvan je da se pojavi pred Specijalnim sudom za pretpostavljene zločine visokih oficira Oslobodilačke vojske Kosova.

-Danas sam dobio poziv da dođem u Specijalno tužiteljstvo sa sjedištem u Hagu. Bio sam svjestan da nema drugog načina za oslobađanje albanskog naroda osim oružane borbe. Inače , to je jedini način da se okupirani ljudi oslobode iz zatočeništva. Uvjeren u to, uvijek sam se trudio da učinim najbolje za svoju zemlju, bez kršenja moralnih vrijednosti albanske nacije, dokazane u ratu i miru - napisao je Latifi na Facebooku. 

Izrazio je uvjerenje da nema suda koji može da dovede u pitanje oslobodilačku borbu svakog,  pa ni albanskog naroda na Kosovu.

Predsjednik Orahovca, koji je visoki zvaničnik Alijanse za budućnost Kosova, izrazio je spremnost da se suoči s bilo kojim izazovom, prenosi Beta.

Pozive Specijalnog tužiteljstva dobili su i bivši rektor Univerziteta u Prištini Ibrahim Gashi i pripadnici bivše OVK, Fazli Behrami, Jetulah Krasnići iz Prizrena i Šaban Sulja koji je na izdržavanju višegodišnje kazne zatvora zbog pokušaja ubojstva jednog od zvaničnika DSK 1999. godine.

Predsjednik Organizacije veterana OVK Hysni Gucati je u utorak objavio da je tokom dana iz tužiteljstva stiglo sedam poziva, ali nije objavio tko su ostali pozvani da se pojave u Hagu.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Većina zemalja Europske unije zalaže se za ukidanje mjera protiv Kosova

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Stano: Rezultat nedjeljnog referenduma ne doprinosi smirivanju tenzija na Kosovu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta