Kultura     | 22.10.2019. 16:34 |

Humski dani poezije nakon Splita, Posavine i Kiseljaka vraćaju se u Mostar

FENA Saopćenje

MOSTAR,22. listopada (FENA) – Tradicionalna književna manifestacija ''XX. Humski dani poezije'' nakon svečanog otvaranja u Splitu preselila se u Posavinu gdje su književnici u posljednja dva dana posjetili osnovne i srednje škole i održali pjesničku večer.

Na događaju su sudjelovali pjesnici Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne i Društva hrvatskih književnika iz Zagreba, a za tu prigodu urađen je i zbornik Drugi susret pjesnika u Posavini, priopćeno je u utorak iz DHK Herceg Bosne.

Nakon Posavine, pjesnička karavana se uputila prema Kiseljaku gdje su na programu bili likovna izložba i osmi Ikavski skup koji se bavi proučavanjem i promicanjem ikavskog govora hrvatskog jezika, a održava se u suradnji sa Studijem za hrvatski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Mostaru i HKD 'Napredak' Kiseljak.

Ikavski skup je obuhvatio znanstveni dio, Filološke poglede gdje su predstavljeni radovi Helene Dragić, Dominike Andrijanić i Finke Filipović.

U Etnografskim prinosima predstavila se plesna skupina KUD "Fra Karlo Kujudnžić" Brestovsko sa spletom narodnih igara iz Srednje Bosne.

Završnica Humskih dana poezije pod nazivom "Sveknjiževna večer" održat će se u petak, 25. listopada, u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

U prvom dijelu "Spomenimo se prijatelja" riječi će biti o Radovanu Marušiću, Stjepanu Džalti, Vladi Puljiću i Peri Budaku, a u drugom dijelu večeri nastupit će oko 30 afirmiranih pjesnika, mladih pjesnika i gostiju.

Pokrovitelji manifestacije su Federalno ministarstvo kulture i sporta i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Sveknjiževna večer održana u Mostaru u okviru Humskih dana poezije

Humski dani poezije od 23. listopada do 11. studenoga

Književna manifestacija 'XXII. Humski dani poezije' u Travniku i Vitezu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo