Bosna i Hercegovina     | 22.10.2019. 13:13 |

Općina Novi Grad osigurala pomoć za 35 porodica sa troje i više djece

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. oktobra (FENA) - U sarajevskoj općini Novi Grad u ponedjeljak je upriličen prijem i uručenje rješenja za dodjelu pomoći od po 500 KM za 35 porodica koje su u ovoj godini dobile blizance, treće, četvrto i više djece.

Ovakav vid podrške porodicama koje se odluče za više djece, Općina Novi Grad realizira petu godinu s ciljem pružanja podrške natalitetu i osnaživanju porodice, a za tu namjenu iz ovogodišnjeg budžeta izdvojeno je 90.000 KM.

Rješenja su uručili općinski načelnik Semir Efendić i Edina Gabela, vijećnica u Općinskom vijeću Novi Grad i dopredsjedavajuća Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a dodjeli je prisustvovao i pomoćnik načelnika za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Tajib Delalić.

Uz čestitke sretnim roditeljima načelnik Efendić kazao je da je to simboličan poklon lokalne zajednice roditeljima koji se odluče za više djece.

Istakao je da ta lokalna zajednica nastoji uraditi više da ljudima u Novom Gradu život bude ugodniji, počevši od rođenja, školovanja, stipendiranja, izgradnje igrališta, parkova, školskih objekata...

Osim jednokratne pomoći, Općina Novi Grad pomaže i nezaposlene porodilje, tako da svaka nezaposlena porodilja od Općine mjesečno prima po 50 KM dok se to pitanje zakonski ne reguliše na nivou Federacije BiH.

Ove godine iz budžeta je za te namjene izdvojeno 330.000 KM, saopćeno je iz općinske Pres-službe.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Podrška natalitetu - Poklon reisu-l-uleme šestom djetetu porodice Delić u Novom Travniku

Češka - Prikupljeno dovoljno sredstava za kupovinu 300.000 artiljerijskih granata za Ukrajinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'