Svijet     | 22.10.2019. 13:00 |

Talibni napali kontrolni punkt afganistansake policije, 15 ubijenih

FENA Internet

KABUL, 22. oktobra (FFNA) - Najmanje 15 policajaca je ubijeno kada su talibani napali kontrolni punkt policije na sjeveru Afganistana, u posljednjem pobunjeničkom ataku, saopćio je u utorak afganistanski pokrajinski zvaničnik.

Napad iz više pravaca na kontrolni punkt u sjevernoj pokrajini Kunduz počeo je u ponedjeljak navečer, izazivajući višesatno puškaranje, saopćio je  Ghulam Rabani Rabani, član pokrajinskog vijeća. Skupa s 15 ubijenih policajaca, još dvojica su ranjena u napadu, kazao je on.

Napad je došao u vrijeme dok se afganistanske trupe bore protiv talibana u proteklih nekoliko sedmica u oblastima Dashti Archi  i Imam Sahib u Kunduzu, dodao je Rabani. Talibanski portparol Zabihullah Mujahid preuzeo je odgovornost za napad na kontrolni punkt.

Talibani imaju snažno prisustvo u Kunduzu i kontroliraju nekoliko oblasti u pokrajini.

Pokrajinska prijestonica, grad Kunduz, nakratko je pala pod talibansku kontrolu u 2015. prije nego što su se pobunjenici povukli  pred ofanzivom afganistanske vojske uz podršku NATO-a. Grad je strateško rakršće puteva s lakim pristupom većem dijelu sjevernog Afganistana kao i državnoj prijestonici Kabulu, udaljenom 335 kilometara.

Talibani su se ponovo vratili u centar grada godinu dana kasnije, nakratko podižući svoju zastavu prije nego što su opet protjerani. U posljednjem pokušaju, pobunjenici su pokrenuli novi napad na grad u augustu, ali su odvraćeni.

Talibani sada kontroliraju skoro polovinu Afganistana i neumorni su u svojim skoro svakodnevnim napadima na afganistanske snage sigurnosti koji su izazivali teške žrtve. U borbama su također ubijeni brojni civili. 

Američki predsjednik Donald Trump od svoje predizborne kampanje u 2016. govori o potrebi povlačenja američkih vojnika iz "beskonačnog rata" u Afganistanu. On se žali da Amerikanci djeluju kao policajci u Afganistanu i tvrdi da to nije zadatak američkih vojnika.

Sjedinjene Države imaju oko 14.000 vojnika u okviru koalicije pod američkim vodstvom. Američke snage obučavaju i savjetuju afganistanske  snage i provode kontraterorističke operacije protiv  ekstremista.

Trump je naredio povlačenje vojnika zbog mirovnih  pregovora koje bi ostavilo oko 8.600 američkih vojnika u zemlji.

Prošlog je mjeseca američki mirovni posrednik Zalmay Khalizhad postigao preliminarni mirovni sporazum s talibanima, ali su intenziviranje pobunjeničkog nasilja i pogibija američkog vojnika nagnali Trumpa da otkaže tajni sastanak u Camp Davidu na kome bi mirovni sporazum trebao biti finaliziran a prelazni sporazum bi se poništio, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskim zračnim udarima u Gazi ubijeno pet civila

Mediazona - Najmanje 50.000 poginulih ruskih vojnika zabilježeno u ratu u Ukrajini

Najmanje 29 ubijenih u izraelskom zračnom napadu na stambenu zgradu u Gazi

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'