Bosna i Hercegovina     | 21.10.2019. 11:44 |

U fokusu petog kongresa nefrologa poboljšanje kadaverične transplantacije u BiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - Petom kongresu nefrologa BiH s međunarodnim učešćem koji je održan u Tuzli u organizaciji Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju BiH, prisustvovalo je 150 učesnika iz BiH, regiona i Evrope.

Predavanja su održali 40 pozvanih predavača, istaknutih nefrologa, a teme predavanja bile su transplantacija bubrega, novine u liječenju bubrežnih oboljenja, te značaj doniranja organa.

Kako su saopćili organizatori, poseban akcent stavljen je na poboljšanje kadaverične transplantacije u BiH, s obzirom da se bilježi značajan porast oboljelih, među kojima je veliki broj mladih osoba. Doniranjem organa bolesnik se spašava od doživotnih i mučnih dijaliza, te se znatno popravlja kvalitet života cijele porodice.

U sklopu Kongresa održana je i posebna sesija u okviru koje su mladi nefrolozi održali prezentacije s prikazom slučaja. Kongres nefrologa BiH svake godine, kako se ističe, poseban značaj pridaje mladim nefrolozima, kojima se pruža prilika da zajedno sa starijim kolegama diskutuju, analiziraju i daju zaključke.

Zatvaranje Kongresa obilježeno je dodijelom posebnih zahvalnica, kao priznanje za doprinos u razvoju nefrologije u regionu.

Zahvalnice su dodijeljene prof.dr. Sanjinu Račkinu iz Rijeke (Hrvatska), prof.dr. Enisi Mešić iz UKC Tuzla (BiH), te prof.dr. Halimi Resić (UNDT i Donorska mreža BiH).

Posebna Zahvalnica dodijeljena je i predsjedniku Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislavu Žuljeviću kao izraz poštovanja i zahvalnosti na izrazito uspješnoj saradnji i kontinuiranom radu u korist bubrežnih bolesnika. 

Organizatori su na zatvaranju Kongresa izrazili ponos da je BiH i ove godine bila domaćin susreta stručnjaka iz regiona i Evrope, te obećali istrajnost u budućem radu, kako bi se stvorili što bolji uslovi za liječenje bubrežnih bolesnika. Također su ukazali na nedovoljan broj transplantacija organa u BiH, kao i činjenicu da su dijalizni centri nedovoljno kapacitirani za sve veći broj oboljelih, saopćili su organizatori.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bidenova administracija najavila veto na prijedlog zakona koji bi podržali republikanci

Hunter Biden svjedočit će pred Kongresom u decembru

Na Međunarodnom kongresu o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima više od 150 učesnika

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana