Magazin     | 21.10.2019. 08:12 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 21. listopada (FENA) - 

- 1520. Portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan uplovio u prolaz koji je kasnije dobio njegovo ime. Riječ je o najvećem i najvažnijem prirodnom prolazu između Atlantskog i Tihog oceana.

- 1772. Rođen Samuel Taylor Coleridge, engleski pisac i mislilac koji je izvršio golem utjecaj na moderne kritičarske škole angloameričke književnosti. Njegova cjelokupna duhovna akcija težila je utopističkoj sintezi znanosti, umjetnosti, religije i politike.

- 1833. Rođen Alfred Bernhard Nobel, švedski industrijalac i pronalazač. Pronalaskom dinamita 1867. stekao je veliko bogatstvo. Nakon njegove smrti utemeljena je Nobelova nagrada, a 1901. godine dodijeljene su prve nagrade za fiziku, kemiju, medicinu, književnost i mir.

- 1879. Thomas Edison izvršio je u laboratoriju u New Jerseyju probu svog najnovijeg izuma - sijalice s grafitnim nitima.

- 1917. Rođen John Dizzy Gillespie, američki trubač, pjevač, skladatelj i voditelj orkestra, jedan od najboljih trubača i improvizatora u povijesti jazza. Imao je presudnu ulogu u stvaranju bi-bap glazbe.

- 1945. Francuskinje po prvi put izašle na parlamentarne izbore, čime je ta zemlja uvela pravo glasa za žene, 39 godina nakon Finske - prve europske zemlje koja je ženama dopustila izlazak na izbore.

- 1959. Otvoren Muzej Guggenheim na Petoj aveniji u New Yorku, koji posjeduje zbirku od preko 2.500 djela suvremenih slikara i kipara, uključujući najveću zbirku djela Vasilija Kandinskog. 

- 1969. Umro Jean Louis Kerouac, američki pisac, poznat kao Jack Kerouac, najpoznatiji romansijer bitničkog pokreta pedesetih godina 20. stoljeća.

- 1990. U Bejrutu je, zajedno s članovima obitelji, ubijen vođa libanske Nacionalne liberalne partije i jedan od lidera kršćanske zajednice u Libanu Dany Chamoun.

- 1991. Na osnovu odluke Predsjedništva SFR Jugoslavije jedinice JNA napustile Sloveniju.

- 2004. Umro Velimir Milošević, dječji pjesnik i nekadašnja zvijezda Jutarnjeg programa Radio Sarajeva.

- 2005. Umrla Shirley Horn, jazz-pjevačica i dobitnica nagrade Grammy, poznata po svojim intimnim, šapućućim vokalima i virtuoznom sviranju na klaviru.

- 2011. Umro Antonio Cassese, talijanski pravnik, specijalista za međunarodno javno pravo. Bio je prvi predsjednik Kaznenog tribunala za bivšu Jugoslaviju od 1993. do 1997. godine.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo