Kultura     | 20.10.2019. 11:10 |

Publika u Travniku uživala u koncertu 'Mara pjeva bh. pjesnike'

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 20. listopada (FENA) - Pjesma "Pismo nikome", urađena po istoimenom tekstu književnog nobelovca Ive Andrića, jedna je od skladbi koje je sinoć u Travniku izveo mostarski kantautor Sanel Marić Mara, nastupivši na manifestaciji "Andrićevi dani".

Akustični koncert "Mara pjeva bh. pjesnike" održan je u intimnom ambijentu rodne kuće Ive Andrića, a osim u promociji singla "Pismo nikome", publika je uživala i u pjesmama s Marinih prethodnih albuma, urađenim po tekstovima velikana bh. poezije poput Maka Dizdara, Alekse Šantića, Avde Hasanbegova Karabegovića, Safveta-bega Bašagića i Antuna Branka Šimića, kao i novog vala mladih pjesnika.

Govoreći o tome šta ga je privuklo Andrićevom "Pismu nikome", mostarski kantautor istaknuo je da taj tekst iz 1940. godine govori mnogo i o današnjici te o situaciji u kojoj se živi.

- Do sada nisam imao hrabrosti uraditi pjesmu po tekstovima Ive Andrića jer sam smatrao da je to preveliki zalogaj za mene. Međutim, kad sam dobio poziv da nastupim u njegovoj rodnoj kući, morao sam uraditi pjesmu i odlučio sam se za "Pismo nikome"... Jer, kako u ovoj kući svirati Dizdara, Šantića, a ne svirati Andrića - kazao je Mara, obraćajući se publici.

Uz Maru, na koncertu u Travniku nastupio je i Dario Lukić na klaviru.

- Marin nastup u Travniku bio je akustična, minimalistička verzija autorovog dosadašnjeg opusa koji se može opisati kao melankolični pop rock izričaj, kojim je autor, sa svojom ekipom, udahnuo novi život nekim starim, gotovo zaboravljenim bh. pjesnicima - naveli su organizatori koncerta iz Zavičajnog muzeja Travnik.

Mostarski umjetnik Sanel Marić Mara do sada je objavio albume: "Kroz", "Funkcija života u e - molu", "Vasduh" i "Kovilje".

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Ramazan u Mostaru: U Kulturnom centru Mostar-Sjever održan predramazanski koncert

Održan koncert kamerne muzike posvećen 150. obljetnici rođenja Schönberga i Hahna

Humanitarni koncert pod maskama u nedjelju u Kosači

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo