Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost DNS

Saopćenje

Na pojedinim portalima objavljen je intervju sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, pod naslovom „ILI SMO ZAJEDNO ILI NISMO“, u kojem je poručio da će DNS biti odstranjen iz vlasti ako podrži Šarovića.

Iznenađeni smo oštrinom ničim izazvane reakcije i stavova koji su izneseni, i u kojima se komentariše odnos SNSD-a i DNS-a. Naročito nas je pogodila riječ „odstranjivanje“ kao da se radi o nekom malignom tkivu koje treba odstraniti, da bi preostali dio zdravo funkcionisao. DNS to nije, i nikada neće ni biti. Bez obzira na razne špekulacije koje su prisutne, ovakvi stavovi nikome ne idu u korist. 

Najmanje što smo mogli očekivati jeste da ne komentarišemo određena pitanja i ne donosimo nikakve sudove prije razgovora koji su trebali uslijediti na nivou najviših organa ove dvije Stranke. Ovako nam se čini da je konačan stav sa kojim SNSD ide na razgovore potpuno jasan i nedvosmislen.

DNS je svih ovih godina slijedio svoju politiku i dao nemjerljiv doprinos zajedničkoj politici, koja je jačala Republiku Srpsku, cijeneći da značaj mnogih pitanja kako na nivou Republike Srpske, tako i Bosne i Hercegovine, prevazilazi značaj pojedinca i pojedinačnih Stranaka. Uvjereni smo da to gospodin Dodik najbolje zna.

Najave da će ponovo doći do raskola u DNS-u govore više  o drugim nego o DNS-u. Još jednom da ponovimo, DNS nije doživio raskol. Iz DNS-a su otišli ljudi koji su prihvatili tuđu politiku, a ne politiku DNS-a. Nažalost, kao i prije godinu dana, najavljuju se novi raskoli, po istoj matrici i šablonu. Vrijeme i izbori su pravi odgovor na ove najave, a ipak naglašavamo, DNS se pita.

I zato nas ne čude špekulacije u kojim se spominje poslanik DNS u Predstavničkom domu PS BiH Nenad Nešić „čovjek koji može racionalno procijeniti, pa neka odluči sam“. Samo da podsjetimo da je gospodin Nešić potpredsjednik DNS-a i član najviših organa DNS-a i kao takav učestvuje u kreiranju zajedničke politike i nastupa DNS-a na svim nivoima. Nije valjda da je neko pomislio da je moguća stara praksa i vraćanje „papaka“ na političku scenu.

I na kraju, da još jednom naglasimo, da će se DNS voditi politikom i odlukama svojih organa u interesu građana i Republike Srpske.

Niko ne treba da odstranjuje DNS, jer nije ovo vrijeme u kojem su nam potrebne dodatne podijele i odstranjivanja, nego sabornost oko najvažnijih odluka za opstanak i razvoj Republike Srpske.

DNS
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.