Bosna i Hercegovina     | 18.10.2019. 15:20 |

Evropski dan saradnje - Važna uloga građana i lokalne zajednice

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 18. oktobra (FENA) - Evropski dan saradnje obilježen je danas u Banjoj Luci u organizaciji Direkcije za evropske integracije BiH.

Moto ovogodišnjeg obilježavanja je "Evropa si ti" (Europe is you), s ciljem isticanja uloge građana i lokalne zajednice u Evropskoj uniji.

Obilježavanje Evropskog dana saradnje u BiH je organizirano u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020., kojim upravlja Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU Republike Hrvatske, a u provedbi učestvuju Direkcija za evropske integracije  BiH i Kancelarija za evropske integracije u Crnoj Gori.

U Kamenoj kući Tvrđave "Kastel" u Banjoj Luci posjetioci su imali priliku da učestvuju u brojnim prigodnih aktivnosti, među kojima su bili interaktivna izložba i video projekcije koje su pokretali gosti uz pomoć ciklokina.

Pedstavljeni su i uspješni projekti iz Interreg IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska – BiH–Crna Gora. Osim toga, potencijalni korisnici sredstava ovog programa, među kojima su predstavnici lokalne i regionalne uprave i tijela u javnom vlasništvu, mogli su od postojećih korisnika dobiti informacije o realizovanim projektima i mogućnostima koje pruža ovaj program.

Evropski dan saradnje obilježava se svake godine od 2012., s ciljem da ukaže na uspjehe regionalne saradnje i važnost dobrosusjedstva kao temeljnih vrijednosti EU, saopćili su organizatori.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

ZDK - Dan Armije RBiH obilježen defileom, odavanjem počasti i akademijom

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta