Regija     | 17.10.2019. 18:08 |

Šarec: Sjeverna Makedonija odmah zaslužuje odluku EU-a o početku pregovora

FENA Agencije

LJUBLJANA, 17. listopada (FENA) - Sjeverna Makedonija zaslužuje da već sada dobije zeleno svjetlo za početak pristupnih pregovora s EU-om, izjavio je u četvrtak u Bruxelleswu pred početak sastanka lidera zemalja članica EU-a slovenski premijer Marjan Šarec, te upozorio na moguće posljedice ako to izostane.

Ako danas iz Bruxellesa Sjeverna Makedonija ne dobije zeleno svjetlo, stvari bi mogle postati "nepredvidive", kazao je Šarec pred početak sastanka na kojemu je jedna od tema i proširenje EU-a.

"Bilo bi lijepo da se EU drži svojih obećanja, a znamo inače da je pregovarački proces za ulazak u punopravno članstvo dug, vrlo dug i da se ništa ne događa preko noći", kazao je Šarec novinarima u vezi rezervi koje glede otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ima Francuska.

Razumijem inače stajalište da je još mnogo toga nedorečenoga i da se proširenje EU-a u ovom trenutku možda nekome ne čini potrebnim, ali početak pregovora svakako ne znači kraj tog procesa, kazao je Šarec, dodavši da odgađanje početka pregovora mnogo toga stavlja na kocku, s obzirom na to da bi to bio značajan poticaj Sjevernoj Makedoniji, posebno s obzirom na burnu povijest i odnose na Balkanu.

Slovenija ne zagovara pristup da do pregovora s Sjevernom Makedonijom i Albanijom dođe u "paketu", ali ako je netko napravio sve što se od njega za pregovore očekivalo, onda zaslužuje da se s njime otvore pregovori o pristupanju, iznio je Šarec, dodavši da bi takva odluka bila poticaj za makedonsko društvo da izvede potrebne reforme i transformaciju, a uz to bi bila doprinos tome da EU u Sjevernoj Makedoniji zadrži svoj kredibilitet, prenosi Hina.

Slovenija tradicionalno podržava politiku otvorenih vrata EU-a prema nečlanicama na zapadnom Balkanu, među ostalim i zbog svojih interesa u regiji, a Šarec je u ponedjeljak na početak pregovora sa Skopljem i Tiranom pozvao kolege lidere u zemljama članicama u posebnom pismu.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo