Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 18:04 |

Odvojen predmet protiv Josipa Krešića za zločine na području Stoca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Odlukom Vijeća Državnog suda, postupak protiv Josipa Krešića, kojem se sudi za zločine počinjene na području Stoca, odvojen je u odnosu na Mileta Pažina i Vida Krešića zbog bolesti optuženog.

Prethodno je na statusnoj konferenciji vještak medicinske struke Ibrahim Omerhodžić, pojašnjavajući nalaz i mišljenje, izjavio da Josip Krešić može prisustvovati suđenju, da je u medicinskoj dokumentaciji koju je imao na raspolaganju navedeno da je stabilnog općeg stanja unatoč bolesti i terapijama.

- Može doputovati i prisustvovati suđenju do tri sata dnevno, ali je zbog njegovog stanja neophodno redovno praviti pauze - kazao je vještak i naveo kako misli da će Josip Krešić narednih šest mjeseci moći dolaziti na suđenje.

Nakon što je odbrana vještaku dostavila nove nalaze, Omerhodžić je rekao da je situacija malo ozbiljnija, ali da ostaje pri ranijem nalazu, te je istakao kako bi bilo humano da optuženi pri dolasku na Sud ima noćenje radi odmora.

Odbrana je dala prijedlog da se predmet u odnosu na Josipa Krešića razdvoji, ali se tome usprotivilo Tužilaštvo.

- Nama nije cilj razvlačenje, već ubrzanje postupka. Ovo suđenje već traje četiri godine i tri mjeseca. Dvojica optuženih su preminula, jedan je bolestan - kazao je Pažinov branilac Marko Raguž.

Sudsko vijeće je potom odvojilo predmet Josipa Krešića u odnosu na Pažina i Vidu Krešića, i njemu će se suđenje nastaviti odvojeno, kada dozvole njegove zdravstvene prilike.

- Vijeće je imalo u vidu cjelokupno stanje u ovom predmetu. Josipa Krešića tereti jedna tačka optužnice, a preostalo je da Tužilaštvo izvede svoje dokaze i duži period da to uradi Odbrana. Sam vještak se nije mogao precizno izjasniti da li će se zbog zdravstvenog stanja optuženog suđenje moći nastaviti u kontinuitetu. Imamo u vidu pravo ostalih optuženih na suđenje u razumnom roku - rekla je predsjedavajuća Vijeća Vesna Jesenković.

Josipu i Vidu Krešiću, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na teret je stavljeno da su psihički i fizički maltretirali civile koji su bili zatvoreni u “Koštanoj bolnici” u Stocu.

S njima se optužnicom tereti i Pažin, nekadašnji pripadnik HVO-a, za hapšenje, fizičko i psihičko maltretiranje žena, djece i nekoliko muškaraca koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Branko Šotra” u Crnićima i koji su premješteni u zatvoreničke objekte u Đulićima i Kaplan Mahali.

U tom predmetu je ranije, zbog smrti optuženih, odvojen postupak protiv Mirka Raguža i Ivice Markovića.

Nastavak suđenja Pažinu i Vidu Krešiću je planiran za 31. oktobar, javlja BIRN BiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

Određen pritvor i mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Amer Karić i drugi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo