Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 18:35 |

Razgovarano o mogućnostima uvođenja Programa Y u srednje škole

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Na današnjem sastanku pod nazivom "Predstavljanje novog školskog programa za prevenciju rodno zasnovanog nasilja i promociju zdravih stilova života" razgovarano je o mogućnostima i preprekama uvođenja Programa Y kao obaveznog dijela nastavnog plana i programa u srednjim školama u okviru dijela časova odjeljenske zajednice.

Direktorica za saradnju pri Ambasadi Švajcarske u BiH Barbara Dätwyler Scheuer, koja je donirala 1,3 miliona eura za ove inicijative uvjerena je da društvo može napredovati samo ako se žene i muškarci, dječaci i djevojčice tretiraju ravnopravno i uz međusobno uvažavanje.

Učesnici i učesnice Programa Y, dodaje, nisu samo promijenili svoja shvaćanja, već su postali otvoreni i pozitivni članovi društva.

Pomoćnica ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Lamija Husić kazala je da je sastanak organiziran u cilju razgovora o pozitivnim stranama i poteškoćama u realiziranju Programa Y, koji je odnedavno akreditovan u Kantonu Sarajevo, a trenutno se realizuje u Srednjoj zubotehničkoj školi i Petoj gimnaziji.

- Mislimo da to nije dovoljno. Izazov su nam kantoni Hercegovačko-neretvanski i Bosansko-podrinjski gdje je već integrirano u časove odjeljenske zajednice ovaj Program i želimo da vidimo dokle smo mi stali i gdje se danas nalazimo u tom cijelom procesu – poručila je Husić.

Interes obrazovnih institucija za Program Y je značajan jer mladi dijele mišljenje da obrazovanje o zdravim životnim stilovima i životnim vještinama treba biti dio obrazovnog procesa, saopšteno je iz CARE International Balkans.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'