Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 16:23 |

Emira Švraka ostaje na čelu Saveza oboljelih od cerebralne paralize FBiH

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 17. oktobra (FENA) – Sarajevska profesorica Emira Švraka i naredni će mandat biti na čelu Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom Federacije Bosne i Hercegovine (CP FBiH), dok će predsjednik Udruženja roditelja osoba sa cerebralnom paralizom i drugim onesposobljenjima "Dlan" iz Zenice Selvedin Dedić također naredne četiri godine ostati na čelu Skupštine CP FBiH.

To je odlučeno na današnjoj, drugoj izbornoj te 8. redovnoj sjednici Skupštine tog saveza u Zenici, gdje su nizom aktivnosti obilježili i 8. godišnjicu Dana osoba sa cerebralnom paralizom FBiH.

- Zahvalni smo svima koji na bilo koji način pomognu osobama s cerebralnom paralizom i njihovim porodicama, jer svi zajedno imamo cilj da izgradimo društvo jednakih šansi - kazao je Dedić na pres konferenciji u nedavno otvorenom Servis centru zeničkog udruženja "Dlan".

Dosadašnja i buduća predsjednica CP FBiH podsjetila je kako su osnivači Saveza bila kantonalna udruženja iz Sarajeva i Bosansko-podrinjskog kantona iz Goražda te zeničko udruženje "Dlan", dok im se prije pet godina priključilo udruženje iz Sapne, iz Tuzlanskog kantona, a odnedavno i udruženje iz Konjica.

- Sretni smo što je, prije nekoliko dana, osnovano i prvo udruženje za cerebralnu paralizu u Republici Srpskoj. Uspostavili smo s njima kontakt, danas nisu mogli da dođu, ali nadamo se da ćemo moći da razgovaramo na nivou cijele države i da još bolje popravimo kvalitet života ove populacije - kazala je predsjednica Švraka.

Članovi Saveza, podsjetila je ona, osobe su s najtežim motoričkim, senzornim, psihičkim i kongtivnim oštećenjima, kojima treba podrška svih segmenta društva. Oni, kaže, svakim danom pokazuju da su pametni i sposobni te da s pravom traže svoja prava.

- Savez ima i jaku izdavačku djelatnost. U projekte koje pravimo u savezu uvijek uključujemo i poznate stručnjake iz socijalne inkluzije, obrazovne inkluzije, rehabiltacije. Od pet knjiga, koliko smo izdali, tri priručnika i dvije monografije, one su ušle kao obavezna literatura na velikom broju fakulteta - istaknula je Švraka.

Savez, ističe, time doprinosi obrazovnoj i socijalnoj inkluziji. Dobili su, kaže, dva značajna projekta za koja im uskoro trebaju biti uplaćena sredstva.

Radi se o projektu "Senzorna osjetljivost djece predškolskog uzrasta i Art terapija", za koji je sredstva osiguralo Federalno ministarstvo obrazovanja te "Pristupačno stanovanje", projekat Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku, za koji će sredstva donirati Lutrija BiH.

- Oba će projekta trajati šest mjeseci, a mislimo da ćemo početi od 1. novembra. Poslije projekta "Pristupačno stanovanje", nadamo se da će savez dobiti još jednu regionalno značajnu djelatnost. Da ćemo osnovati Savjetovalište za pristupačno stanovanje i da ćemo ukazati na značaj prilagođenih uslova stanovanja za osobe s motoričkim teškoćama, posebno koje koriste neko od pomagala - najavljuje predsjednica Švraka.

Ona dodaje kako se u bh. društvu, kada se misli na osobe sa poteškoćama, uglavnom govori o arhitektonskim barijerama, dok svi zaboravljaju da su najveće socijalno-ekonomske barijere, zatim informaciono-komunikacione pa tek onda arhitektonske barijere.

Napomenula je da u svijetu ima oko 700 miliona djece i odraslih s nekim teškoćama, a to znači da ih i u BiH ima između 300.000 i 400.000 s bilo kojom od poteškoća.

- To je velika, snažna pokretačka energija koja treba da se čuje… Siromaštvo je neprijatelj broj jedan, ali na rješavanju tog problema morali bi da rade drugi članovi naše zajednice. Cijela zajednica važan je član socijalne inkluzije - upozorila je Švraka, koja ističe da je u svijetu evidentirano više od 17.000.000 osoba sa dijagnozom cerebralne paralize, ali da ni ta brojka nije tačna, jer naprimjer cijela Afrika nema takav registar.

Ona napominje da se CP FBiH, koliko može, brine o boljem kvalitetu života oko 600 porodica, evidentiranih u pet kantona FBiH, ali da je taj broj znatno veći.

Pravi registar, koji se piše već na nivou bolnica i kliničkih centara koji se bave tom djecom, ima 16 zemalja u Evropi, a u BiH tu evidenciju vode centri i zavodi za socijalni rad što, smatra Švraka, nije dovoljno.

Godišnjicu tog saveza su, izložbom likovnih radova, uveličali i učenici Osnovne škole "Mak Dizdar" iz Zenice.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Inoviranje demokratskog sudjelovanja na lokalnoj razini u BiH

BiH na Evropskom prvenstvu u umjetničkom klizanju

'Ima jedna maca', umjetnički izražaj djece bez i s razvojnim teškoćama

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta