Bosna i Hercegovina     | 17.10.2019. 13:06 |

Vlada FBiH: Smanjiti naknade članovima UO i NO te plaće direktora zavoda

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. oktobra (FENA) - Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, na osnovu izvještaja Finansijske policije, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Porezne uprave Federacije BiH, Federalnog ministarstva pravde, Federalnog ministarstva zdravstva i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, pripremilo cjelovitu informaciju o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.

Na osnovu činjenica iz izvještaja, Federalna vlada danas nije prihvatila navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba. O tome svjedoče izvještaji nadležnih institucija, ali i činjenica da zakonski staratelji korisnika Zavoda nisu raskinuli niti jedan ugovor zbog takvih navoda.

Vlada je, ujedno, pozvala direktora i Upravni odbor Zavoda u Pazariću da rade poslove koje su u okviru njihovih zakonskih nadležnosti.

Nakon detaljno provedene analize, s ciljem ušteda i racionalnijeg utroška sredstava, Vlada je zaključila da će donijeti odluku kojom će biti bitno smanjene naknade članova upravnih i nadzornih odbora, te ograničene plaće direktora zavoda u nadležnosti FBiH u rasponu dvije do tri prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH. 

IZJAŠNJENJA O AMANDMANIMA I PRIJEDLOGU ZAKONA 

Vlada FBiH nije prihvatila amandmane na Prijedlog zakona o porezu na dohodak, koje su uložili Klub poslanika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te poslanici u ovom domu Irfan Čengić, Lana Prlić, Mujo Hasić i Jasmina Zubić.

Nisu prihvaćeni ni amandmani koje su na Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH, koje su u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podnijeli Klub zastupnika Naše stranke i poslanici Mujo Hasić i Jasmina Zubić, kao ni amandmani koje su, na Prijedlog zakona o doprinosima, u ovom parlamentarnom domu podnijeli Klub poslanika Naše stranke, te poslanici Ivan Boban, Elvir Karabajić, Irfan Čengić i Jasmina Zubić.

Nakon uvida u Prijedlog zakona o zabrani govora mržnje u FBiH, kojeg je po skraćenom postupku u zakonodavnu proceduru uputio delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Marjanović, Vlada FBiH je, cijeneći namjeru predlagača da ovakvim zakonskim rješenjem bude preventivno i represivno djelovano na govor mržnje kao društveno opasno ponašanje, mišljenja da svrha i puni kapacitet krivičnopravne zaštite može biti ostvaren isključivo odgovarajućom zakonodavnom aktivnošću na nivou Bosne i Hercegovine. Uzimajući u obzir činjenicu da BiH predstavlja jedinstveni medijski prostor, normiranjem govora mržnje kao krivičnog djela samo na nivou FBiH ne bi mogao biti očekivan puni efekat u suzbijanju govora mržnje. Stoga Vlada FBiH nije podržala usvajanje ovog zakonskog prijedloga na nivou FBiH.

 O ZAHTJEVU ZA OTVARANJE STEČAJNOG POSTUPKA U BNT TMiH-u 

Federalna vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne saglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad privrednim društvom BNT TMiH d.d. Novi Travnik.

Vlada smatra ispravnim samo stajališta stečajnih sudova o nepostojanju pravnog interesa predlagatelja za otvaranje stečaja dok je stečajni dužnik u postupku finansijske konsolidacije.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije je zadužen da ovaj zaključak dostavi Općinskom sudu u Travniku i da ga obavijesti da je stupio na snagu Zakon o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, kojim je rok za finansijsku konsolidaciju produžen do 31.12.2021. godine. Federalni ministar je obavezan i da Općinskom sudu u Travniku dostavi kopiju Izjašnjenja privrednog društva BNT TMiH d d. Novi Travnik od 30.9.2019. godine, u kojem je precizirano da je predlagateljima stečajnog postupka većina potraživanja već isplaćena, a da se Društvo obavezalo ostatak potraživanja isplatiti do kraja odobrenog postupka finansijske konsolidacije, u skladu sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji. 

ZAŠTITA ZDRAVLJA BILJA JE OD POSEBNOG INTERESA ZA FBiH I BiH 

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o zdravlju poljoprivrednog bilja u FBiH u 2018. godini, te donijela zaključke koje je nadležno ministarstvo dužno proslijediti svim nadležnim federalnim upravnim organizacijama i kantonalnim vladama radi poduzimanja potrebnih mjera i aktivnosti iz njihove nadležnosti i osiguranja sredstava za provedbu propisa.

Kako je navedeno, zaštita zdravlja bilja je neodvojivi segment cjelokupnog sistema sigurnosti hrane i od posebnog je interesa za Federaciju BiH i BiH, te je treba dići na viši nivo. Pri tome se obaveze proistekle iz procesa evropskih integracija prioritet u radu svih federalnih ministarstava i ostalih federalnih organa. Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo i Federalni agromediteranski zavod Mostar su zaduženi da organiziraju preraspodjelu radnog vremena u laboratorijama s ciljem efikasnijeg rada i ubrzanja procesa prijema, obrade i testiranja uzoraka i o tome obavijeste Federalnu upravu za inspekcijske poslove i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Kantonalni organi uprave i organi lokalne samouprave nadležni za poslove poljoprivrede zaduženi da preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti za unaprjeđenje izvještajno/prognozne službe i osiguranje potrebnih sredstava za njeno funkcionisanje.

Nadležni kantonalni organi uprave i upravne organizacije trebaju uložiti dodatne napore za izvršenje poslova za koje su nadležni u provođenju federalnih propisa.

Nadležni federalni i kantonalni organi uprave i upravne organizacije moraju, najkasnije do 15. marta tekuće godine, Federalnom zavodu za poljoprivredu Sarajevo dostavljati izvještaj o provođenju Odluke o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije za prethodnu godinu.

Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo dužan je, na toj osnovi, sačiniti objedinjeni izvještaj o provođenju ove odluke u Federaciji BiH i dostaviti ga Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. 

NASTAVAK PRIMJENE KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA RUDARSTVO 

Vlada FBiH je dala saglasnost na Prijedlog sporazuma o nastavku primjene Kolektivnog ugovora za rudarstvo u FBiH utvrđenog između Vlade FBiH, Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH.

Za potpis ovog sporazuma je, uime Vlade FBiH, ovlašten federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Važenje Kolektivnog ugovora za područje rudarstva u FBiH prestalo je 11.9.2019. godine. 

PRENOS INSPEKCIJSKOG NADZORA 

Vlada FBiH je prihvatila inicijativu za prenošenje, s Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na Federalnu upravu za inspekcijske poslove, inspekcijskog nadzora nad provođenjem Zakona o humanitarnoj djelatnosti i humanitarnim organizacijama i drugih federalnih propisa i akata u humanitarnim organizacijama koje obavljaju humanitarnu djelatnost na području dva ili više kantona.

Federalno ministarstvo će, u skladu s ovim, pokrenuti aktivnosti za izmjenu Zakona u dijelu koji reguliše inspekcijski nadzor.

Zaduženo je Federalno ministarstvo pravde da pokrene aktivnosti za dopunu člana 24. Zakona o inspekcijama FBiH kako bi na listu federalnih inspektora bio uvršten i inspektor za humanitarnu djelatnost. 

OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI 

Vlada FBiH je potvrdila da je JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, dostavilo Izvještaj o radu Nadzornog odbora za period 1.7.2019. - 30.9.2019. godine i postupilo u skladu sa članom 12. Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH.

Prihvaćena je informacija Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o realizaciji projekata, sa objašnjenjem o uzrocima eventualnog odstupanja realizacije od planiranih ulaganja u projekte i zastojima u njihovoj realizaciji za treći kvartal 2019. godine.

KADROVSKA RJEŠENJA 

Vlada FBiH je danas za učešće u radu i odlučivanju na Skupštini Privrednog društva RMU Banovići d.d. Banovići opunomoćila Jasminu Pašić, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo