Bosna i Hercegovina     | 16.10.2019. 17:00 |

SDA - Tužilaštvo poslalo dopis neformiranoj komisiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. oktobra (FENA) - Povodom dopisa Tužilaštva Bosne i Hercegovine Interresornoj radnoj komisiji za pripremu prijedloga izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) postavlja pitanje i skreće pažnju na činjenicu da komisije i radna tijela Parlamentarne skupštine BiH nisu još uvijek formirana.

 - Radna tijela i komisije Parlamentarne skupštine BiH, uključujući i Interresornu grupu za Izborni zakon, nisu izabrane u novom sazivu zbog blokada i opstrukcija koje provode klub SNSD i tzv. "Srpski klub", koji odbijaju dolaziti na sjednice parlamenta i dostaviti imena kandidata za novi saziv radnih tijela i komisija - navodi se u saopćenju SDA.

Zbog navedenih blokada, kako se dodaje, onemogućeno je ne samo izvršenje presuda Ustavnog suda BiH, već i presude u slučaju Sejdić-Finci,  kao i svih drugih pitanja, čime se nanosi enormna finansijska i druga šteta državi BiH, te je bilo krajnje vrijeme da pravosudni organi reaguju u vezi s ovime. 

U vezi s informacijom Tužilaštva BiH upućenom prema neformiranoj Interresornoj grupi, da je pokrenuta istraga protiv NN lica zbog neizvršavanja presude Ustavnog suda, iz SDA skreću pažnju da nije riječ ni o kakvim NN licima, već o parlamentarcima SNSD-a i drugih stranaka, s imenom i prezimenom.

- Mi od samog početka ove blokade podsjećamo da Krivični zakon BiH propisuje krivično djelo uzrokovano nečinjenjem, u što se potpuno uklapa ova blokada rada Parlamenta uzrokovana nedolaskom zastupnika na sjednice, te smatramo da je sada odgovornost na Tužilaštvu BiH da poduzme zakonske mjere i doprinese deblokadi i Interresorne grupe i cjelokupnog rada Parlamenta - navodi se u saopćenju SDA. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'