Bosna i Hercegovina     | 16.10.2019. 13:23 |

Grad Goražde očekuje podršku Svjetske banke za nastavak izgradnje obalautvrda

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 16. oktobra (FENA) - Grad Goražde zatražio je od Svjetske banke dodatnih 20 miliona KM za nastavak izgradnje obaloutvrda i zaštitu od poplava, u okviru velikog projekta uređenja korita rijeke Drine, od entitetske linije do naselja Vitkovići – potvrdio je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.  

Pojasnio je da su ovih dana intenzivirane aktivnosti Svjetske banke vezano za odobrenje sredstava za realizaciju regionalnog projekta, koji za cilj ima nastavak radova na izgradnji obalautvrda na rijeci Drini.

- Na adresu gradske uprave stigao je i upit Svjetske banke da li ostajemo pri odabranim prioritetima, na što smo odgovorili potvrdno. Prioritet su četiri projekta u vrijednosti od 20 miliona KM. Prvi je uređenje Podhranjenskog potoka. Već smo dobili sredstva od USAID-a za aktivnosti koje smo ranije proveli, a sada ćemo posao završiti i korito urediti od samog centra Grada do Industrijske zone 'Pobjeda'. Drugi projekt je uređenje obale između gradskih, Mosta žrtava genocida u Srebrenici i Mosta Alije Izetbegovića - precizirao je Ramović.

Dodao je da treća faza podrazumijeva uređenje od Mosta Alije Izetbegovića do Baćanskog mosta gdje je obala usljed poplava znatno urušena, dok je četvrti projekt uređenje obale od Baćanskog mosta do naselja Vitkovići.

Gradonačelnik Ramović podsjetio je da su u toku radovi u okviru prve faze projekta ukupne vrijednosti 10,5 miliona KM, nizvodno od Mosta žrtava genocida u Srebrenici do entitetske linije.

- Na terenu rade firme 'Mibral' iz Sarajeva i Goražda. Imali smo određenih problema u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i to smo uspješno riješili. Sada radimo na rješavanju problema prostora za Moto klub Goražde i potrudićemo se da rješenje bude bolje u odnosu na ono što su imali. Nadamo se da će to biti i bolji objekt i smatramo da je to potrebno uraditi. Imali smo određene smetnje u dosadašnjem toku projekta, ali pokazalo se da je sve što radimo u skladu s propisima - kazao je Ramović.

Prvu fazu izgradnje i obalautvrde koja je u toku finansira Svjetska banka sa devet miliona KM, dok je 1,5 miliona KM izdvojila Agencija za vodno područje slivova rijeke Save. Radovi su počeli 24 aprila ove godine, a kompletnu proceduru oko izbora izvođača radova vršilo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kao Jedinica za implementaciju projekta. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'