Bosna i Hercegovina     | 15.10.2019. 21:20 |

Fondacija 'Izvor nade' potpisala ugovore sa 128 stipendista i učenika

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 15. oktobra (FENA) - Fondacija za unapređenje obrazovanja i kulture “Izvor nade“ večeras je u Studentskom domu “Prof. dr. Fikret Hadžić“ upriličila svečanost potpisivanja ugovora o stipendiranju sa 128 studenta i učenika.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici menadžmenta, Upravnog odbora Fondacije, gosti i brojni stipendisti.

U uvodnom obraćanju direktor Fondacije “Izvor nade“ Tarik Agetović kazao je kako se stipendistima želi pomoći kroz različite aktivnosti, predavanja, radionice, seminare, edukacije i druženja a sve s ciljem da izrastu u poštene i čestite članove  društva i zajednice.

- Isto tako želimo da opravdate povjerenje svojih roditelja i preko 150 donatora koji nam vjeruju, i vjeruju da su mladi  poput vas budućnost ove zemlje. Zato vas molim da toga budete svjesni i povjerenje opravdate uspjehom u svakom smislu. Želimo vam pomoći da se kroz dodatne prakse stručno usavršite i zaposlite, a kruna našeg rada bit će kad vi budete u prilici da pomognete nove generacije u njihovom obrazovanju - kazao je Agetović, saopćeno je iz Fondacije. 

Alma Kantardžić, članica Upravnog odbora Fondacije “Izvor nade“ kazala je kako je radosna što Fondacija u kontinuitetu pomaže mlade ljude na koje će država Bosna i Hercegovina moći računati u budućnosti.

Prisutnima se obratila i Merjem Salihagić, stručna savjetnica za odgojna pitanja u Fondaciji “Izvor nade“. Ona je prisutnim stipendistima poručila da pokušaju pronaći dobro u sebi jer će time činiti dobro i oko sebe.

- Naša je misao da mijenjamo logiku iz negativne u pozitivnu te da smo dobročinstvom uvijek na dobitku a nikako na gubitku - poručila je Salihagić.

Tokom svečanosti ugovori su potpisani sa sedam stipendista koji su svoje srednjoškosko obrazovanje završili kao učenici ili ponosi generacije.

Selma Turčinović ove godine je upisala Studij menadžmenta na Internacionalnom Burč univerzitetu. Bila je učenica generacije u srednjoj školi u Kiseljaku. Kao učenica bila je aktivna u Asocijaciji srednjoškolaca Bosne i Hercegovine te iza sebe ima realizirane brojne projekte.

U obraćanju stipendistima kazala je kako se pozitivna iskustva mogu kreirati i na prvi pogled te da ih je ona već doživjela.

Kolegicama i kolegama je poručila kako se moraju izboriti za svoje mjesto u društvu a da to mogu učiniti napornim radom te iskoristiti podršku Fondacije na tom putu.

Hasan Mušinbegović od ove godine je student Studija kompjuterskih nauka na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. U srednjoj školi je bio učenik generacije te učesnik takmičenja iz matematike.

U svom obraćanju Mušinbegović je kazao kako je bitno da mladi budu proaktivni članovi društva.

- Zahvaljujem se Fondaciji “Izvor nade“ koja predstavlja svojevrstan most između mene i mojih ciljeva. Podrška koju sam osjetio u ovom kratkom vremenu je neopisiva i nadam se da ćemo u budućnosti svi imati koristi od ove saradnje. Posebno mi je drago što Fondacija nama mladima, koji smo puni ambicioznosti i elana, pruža mogućnost da zajedno boravimo i motivišemo jedni druge da budemo što bolji. Na nama mladima je da budemo promjena u društvu koja će podstaći sve ostale da se zapitaju o tome kako oni doprinose zajednici i kako mogu dati svoju podršku - kazao je između ostalog Mušinbegović.

Studenti su ostvarili različite iznose stipendija a ovogodišnji kriteriji koji su bili postavljeni pred stipendiste su uspjeh i vladanje u školi ili na fakultetu, socijalna karta porodice, intervju s predstavnicima Fondacije te odabir jednog od oblika volontiranja. Tako će budući stipendisti, koji dolaze iz različitih krajeva BiH, primati iznose stipendija od 50 do 250 KM.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Tomislavgradu potpisani ugovori o dodjeli stipendija za 67 studenta

Dodijeljene Napretkove stipendije studentima koji studiraju u Hrvatskoj

Grad Konjic stipendira 150 studenata i srednjoškolaca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo